Sebarang Keputusan Peletakan Jawatan Menteri Perlu Dibuat Secara Kolektif – Wee

KUALA LUMPUR, 29 Mac – Sebarang keputusan berkenaan peletakan jawatan menteri susulan penarikan sokongan UMNO terhadap kerajaan yang belum ditetapkan tarikhnya perlu dibuat secara kolektif antara parti-parti komponen, menurut Presiden MCA Datuk Seri Dr Wee Ka Siong.

Beliau berkata MCA sentiasa mendukung Barisan Nasional (BN) sejak penubuhan parti Perikatan dan keputusan untuk menyertai kerajaan pada tahun lepas juga dibuat secara kolektif.

“Apa juga tindakan yang kami (BN) lakukan kita bermusyawarah, berbincang.

“Saya tidak mahu membuat sebarang ramalan apa yang akan berlaku kerana ia berunsur spekulatif sahaja,” katanya kepada pemberita selepas majlis pelancaran Callie Mask di sini hari ini.

Beliau berkata demikian selepas ditanya sama ada beliau bersedia meletakkan jawatan sebagai menteri susulan penarikan sokongan UMNO daripada kerajaan.

Semalam, usul memutuskan kerjasama politik dengan Bersatu, yang menerajui kerajaan Perikatan Nasional (PN) dalam Pilihan Raya Umum ke-15 (PRU15) dipersetujui sebulat suara perwakilan parti pada Perhimpunan Agung UMNO 2020.

Perhimpunan berkenaan  juga bersetuju menyerahkan mandat kepada Presiden dan Majlis Tertinggi parti itu untuk menentukan jeda waktu bagi menarik diri daripada kerajaan PN.

Presiden UMNO Datuk Seri Dr Ahmad Zahid Hamidi berkata cadangan Tengku Razaleigh Hamzah supaya pemimpin yang dilantik oleh kerajaan PN sebagai menteri, timbalan menteri dan pengerusi syarikat berkaitan kerajaan, menarik diri tidak dibincangkan di perhimpunan itu, sebaliknya akan dibincangkan dalam mesyuarat Majlis Tertinggi akan datang.  – BERNAMA

@www.umnoonline.my

Dapatkan berita terkini UMNO terus ke Whatsapp Anda! Ikuti     Whatsapp Channel UMNO Online sekarang.