Isu Tuntutan Hak Minyak Dan Gas Di Sarawak Tumpuan Dewan Rakyat Hari Ini

KUALA LUMPUR, 10 Ogos – Penyelesaian komersial dalam tuntutan hak minyak dan gas di Sarawak adalah antara perkara yang bakal dibangkitkan pada persidangan Dewan Rakyat hari ini.

Menurut Aturan Urusan Mesyuarat di laman rasmi Parlimen, isu tersebut terkandung dalam sesi Pertanyaan-Pertanyaan Bagi Jawab Lisan, Datuk Seri Rohani Abdul Karim (GPS-Batang Lupar) bertanya Perdana Menteri mengenai usaha kerajaan mewujudkan jawatankuasa khas bagi meneruskan perbincangan untuk mendapatkan penyelesaian komersial itu.

Datuk Abdullah Sani Abdul Hamid (PH-Kapar) pula bertanyakan Menteri Perdagangan Antarabangsa dan Industri mengenai garis panduan terhadap syarikat yang mahu membuat pelaburan di dalam dan luar negara tetapi masih terpalit dengan isu bayaran pampasan dan sebagainya.

Isu getah turut dibangkitkan oleh Abdul Latiff Abdul Rahman (PAS-Kuala Krai) yang meminta Menteri Perusahaan Perladangan dan Komoditi menyatakan usaha kerajaan meluaskan lagi penggunaan getah sebagai elemen utama dalam pembinaan jalan raya dan jika penggunaan getah ini dapat meningkatkan harga getah yang terlalu lesu sekarang.

Menteri-menteri di Jabatan Perdana Menteri turut dijadual menggulung perbahasan menjunjung kasih titah Yang di-Pertuan Agong hari ini.

Persidangan Dewan Rakyat kali ini berlangsung selama 25 hari sehingga 27 Ogos berpandukan kebiasaan baharu dengan mematuhi prosedur operasi standard (SOP) yang ditetapkan bagi mengekang penularan COVID-19. – BERNAMA

@www.umnoonline.my

Dapatkan berita terkini UMNO terus ke Whatsapp Anda! Ikuti     Whatsapp Channel UMNO Online sekarang.