5,355 Individu Pulang Ke Tanah Air Sejak 24 Julai – Ismail Sabri

KUALA LUMPUR, 5 Ogos – Seramai 5,355 individu telah pulang ke tanah air sejak 24 Julai hingga semalam melalui pintu masuk sempadan antarabangsa dan kesemua mereka ditempatkan di 21 hotel dan lima Institut Latihan Awam (ILA) di Kuala Lumpur, Negeri Sembilan, Pulau Pinang, Kelantan, Sarawak, Selangor, Perak dan Johor bagi menjalani proses kuarantin wajib.

Menteri Kanan (Kluster Keselamatan) Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob berkata daripada jumlah itu, 13 individu telah dihantar ke hospital untuk rawatan.

“Mereka telah pulang dari 28 negara iaitu Filipina, Thailand, Indonesia, Kemboja, Singapura, Vietnam, Brunei, Qatar, Pakistan, Arab Saudi, Hong Kong, India, UAE, Jepun, Turki, Korea Selatan, Iran, Nepal, Bangladesh, Taiwan, China, United Kingdom, Belanda, Papua New Guinea, Mesir, Sepanyol, Perancis dan Australia,” katanya dalam kenyataan mengenai perkembangan Perintah Kawalan Pergerakan Pemulihan (PKPP), hari ini.

Menurut beliau, Polis Diraja Malaysia (PDRM) telah melakukan 1,969 pemeriksaan terhadap mereka yang sedang menjalani kuarantin wajib 14 hari di kediaman masing-masing semalam serta mengambil tindakan terhadap lima individu kerana gagal mematuhi prosedur operasi standard (SOP).

Mengenai Task Force Operasi Pematuhan, Ismail Sabri berkata PDRM telah membuat 64,656 pemeriksaan semalam bagi memantau dan menguat kuasa pematuhan SOP PKPP dan turut menahan 127 individu atas kesalahan ingkar PKPP melibatkan lapan orang direman dan 119 lagi dikompaun.

Sementara itu, Ismail Sabri yang juga Menteri Pertahanan berkata PDRM telah membuat 63 sekatan jalan raya menerusi Operasi Benteng bagi mengekang kemasukan pendatang tanpa izin dan seorang individu ditahan kerana kesalahan imigresen.

Bagi operasi sanitasi awam pula, beliau berkata sembilan operasi meliputi enam zon termasuk satu zon kuning telah diadakan semalam iaitu di Kedah, Melaka, Pahang dan Sabah.

Menurut kenyataan itu lagi, Lembaga Pembangunan Industri Pembinaan Malaysia (CIDB) membuat pemeriksaan di 38 tapak binaan seluruh negara dan daripada jumlah tersebut, 34 tapak binaan didapati patuh SOP, sebuah tapak tidak patuh SOP dan diberikan nasihat serta tiga lagi tapak binaan tidak beroperasi.

Dalam pada itu, Ismail Sabri berkata penguat kuasa Kementerian Perdagangan Dalam Negeri dan Hal Ehwal Pengguna (KPDNHEP) telah membuat pemantauan ke atas 12 jenis bekalan barangan di 727 premis perniagaan termasuk peruncit (533), pemborong (165) dan pengilang (29) semalam.

Secara keseluruhan, beliau berkata bekalan barangan keperluan mencukupi dan mampu menampung keperluan dalam negara yang berterusan serta mudah diperoleh. – BERNAMA

@www.umnoonline.my

Dapatkan berita terkini UMNO terus ke Whatsapp Anda! Ikuti     Whatsapp Channel UMNO Online sekarang.