PRK Chini: 18 Anggota Polis Akan Mengundi Awal Esok

PEKAN, 29 Jun – Seramai 18 pengundi awal bagi Pilihan Raya Kecil (PRK) Dewan Undangan Negeri (DUN) Chini, melibatkan anggota polis akan mengundi esok.

Pengerusi Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) Datuk Azhar Azizan Harun dalam satu kenyataan hari ini berkata, semua anggota terbabit akan mengundi di Bilik Maklumat, Balai Polis Chini.

Katanya pusat pengundian awal akan dibuka bermula pukul 8 pagi sehingga 12 tengah hari.

“Sepanjang proses undi awal ini, pematuhan kepada garis panduan pencegahan COVID-19 yang berkuatkuasa seperti jarakan sosial, amalan pemakaian pelitup muka, penggunaan cecair pembasmi kuman dan sarung tangan, serta saringan suhu badan, akan dilaksanakan,” katanya.

Untuk itu Azhar berkata, satu video tatacara mengundi dalam kebiasaan baharu telah dibuat dan boleh ditonton melalui Facebook SPR ataupun Akademi Pilihan Raya.

Ujarnya proses pengundian awal itu akan turut disaksikan ejen calon dan Pemerhati Pilihan Raya yang dilantik SPR, selain disiarkan secara langsung atau live streaming di Facebook SPR.

Beliau berkata, semua peti undi bagi pengundian awal akan disimpan di lokap balai polis dan pengiraannya akan dibuat pada hari pengundian, 4 Julai, di pusat pengiraan undi di Bilik Maklumat, Balai Polis Paloh Hinai.

PRK DUN Chini menyaksikan pertandingan tiga penjuru antara calon Barisan Nasional (BN) Mohd Sharim Md Zain, 41, dan dua calon Bebas Tengku Datuk Zainul Hisham Tengku Hussin, 64, dan Mohd Shukri Mohd Ramli, 49.

Daftar pemilih bagi PRK DUN Chini mengandungi 20,990 pengundi yang terdiri daripada 20,972 pengundi biasa dan 18 pengundi awal polis.

DUN Chini, yang merupakan satu daripada empat DUN di bawah Parlimen Pekan, menyaksikan PRK pertama selepas Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) mula dilaksanakan pada 18 Mac.

PRK Chini juga merupakan PRK ke-11 selepas Pilihan Raya Umum ke-14 (PRU14) dan merupakan yang pertama buat Perikatan Nasional (PN), selepas mengambil alih kepimpinan negara daripada Pakatan Harapan (PH). – BERNAMA

@umnoonline