Jeffrey Kitingan Persoal Motif Dr Mahathir Pilih Shafie Apdal Sebagai Calon PM Pembangkang

KOTA KINABALU, 29 Jun – Presiden Parti Solidariti Tanah Airku (STAR, Datuk Dr Jeffrey Kitingan mempersoalkan motif Tun Dr Mahathir Mohamad mencalonkan Presiden Parti Warisan Sabah (Warisan), Datuk Seri Mohd Shafie Apdal sebagai Perdana Menteri sekiranya pembangkang membentuk kerajaan.

Timbalan Menteri Pelancongan, Seni dan Budaya itu berpendapat bahawa rancangan itu bukan sahaja untuk menjatuhkan kerajaan Perikatan Nasional (PN) pimpinan Tan Sri Muhyiddin Yassin tetapi juga menyekat Presiden PKR, Datuk Seri Anwar Ibrahim daripada menjadi perdana menteri jika pembangkang mengambil Putrajaya.

“Rakyat Sabah tidak harus diperdayakan dengan anggapan cadangan tersebut berasal dari pihak yang bagus. Dr Mahathir terdesak dan sedang cuba mempermainkan penduduk Sabah,” katanya dalam kenyataan semalam.

Sementara itu, Ketua Srikandi Besatu Sabah, Datuk Azizah Mohd Dun mempersoalkan sama ada cadangan mencalonkan Ketua Menteri Sabah itu boleh dilakukan atau sekadar gurauan.

Terdahulu, Dr Mahathir membuat kejutan apabila mengumumkan pencalonan Shafie Apdal sebagai Perdana Menteri jika Pakatan Harapan (PH) berkuasa semula manakala Anwar Timbalan Perdana Menteri I dan bekas Menteri Besar Kedah, Datuk Seri Mukhriz Mahathir Timbalan Perdana Menteri II.

Sebelum itu, Setiausaha Agung PKR, Datuk Seri Saifuddin Nasution Ismail berkata parti komponen PH terbuka kepada sebarang cadangan mengenai calon perdana menteri tetapi perkara itu akan dimuktamadkan oleh Majlis Presiden PH.

PN terdiri daripada Bersatu dengan Muhyiddin sebagai pemangku pengerusi dan presiden, Barisan Nasional (BN) dipimpin UMNO, PAS, Gabungan Parti Sarawak dan beberapa parti kecil termasuk STAR. – BERNAMA

@www.umnoonline.my

Dapatkan berita terkini UMNO terus ke Whatsapp Anda! Ikuti     Whatsapp Channel UMNO Online sekarang.