BNM Sahkan Komitmen Untuk Memastikan Kecairan Di Pasaran Tempatan Mencukupi

KUALA LUMPUR, 18 April – Bank Negara Malaysia (BNM) telah mengesahkan komitmennya untuk memastikan kecairan ringgit yang mencukupi di pasaran tempatan.

Dalam minit mesyuarat Jawatankuasa Pasaran Kewangan yang dikeluarkan semalam, bank pusat berkata langkah terbaharunya, terutamanya operasi repo terbalik, pelarasan Keperluan Rizab Berkanun (SRR), kemudahan Peniaga Utama dan pembelian bon kerajaan, telah memastikan kecairan ringgit dan bon mencukupi.

Bank pusat itu juga berkata bahawa aktiviti pasaran repo antara bank yang meningkat baru-baru ini membolehkan bank menguruskan kecairan dengan lebih baik.

“Persatuan Pasaran Kewangan Malaysia (FMAM) akan terus bekerjasama dengan persatuan insurans dan pengurusan aset, korporat dan entiti kewangan lain untuk meningkatkan kesediaan operasi pengurusan kecairan, termasuk memastikan bahawa wujudnya Perjanjian Pembelian Semula Induk Global (GMRA) di kalangan peserta pasaran,” kata BNM .

Ia berkata tiga bank akan menerajui inisiatif untuk mendorong penyertaan dalam Perjanjian Jual dan Beli Semula di kalangan pemain pasaran Islam.

BNM berkata semasa mesyuarat Jawatankuasa Pasaran Kewangan pada 9 April 2020, jawatankuasa itu juga membincangkan usaha untuk meningkatkan jumlah peserta di pasaran repo, termasuk penyertaan aktif dari Institusi Kewangan Pembangunan (DFI).

Sementara itu, mengenai kecairan dolar US di pasaran tempatan, BNM berkata ia mempunyai akses kepada pihak berkuasa monetari asing dan antarabangsa Rizab Persekutuan Amerika Syarikat (kemudahan repo FIMA), yang dapat digunakan untuk menyalurkan kecairan dolar AS ke pasaran tempatan dan mengurangkan keperluan pendanaan dolar US apabila diperlukan.

“Jawatankuasa itu berkata bahawa keadaan kecairan dolar US di pasaran tempatan adalah terkawal dikendalikan dan telah bertambah baik sejak beberapa minggu lepas berikutan tempoh penghindaran risiko global yang meningkat.

Bagaimanapun, ia juga mengakui bahawa pasaran kewangan di peringkat antarabangsa terus terdedah kepada perubahan dalam sentimen pelabur dan dengan itu, kecairan dolar US kekal sebagai faktor utama untuk dipantau dengan teliti, kata BNM.

Mengenai cabaran pada masa depan, BNM mengulangi komitmennya untuk menyediakan kecairan yang mencukupi kepada pasaran antara bank untuk memastikan perantaraan kewangan tanpa gangguan, yang akan menyokong isi rumah dan perniagaan yang layak ditengah-tengah penularan COVID-19 ketika ini.

Ia juga akan terus melibatkan peserta pasaran untuk mengenal pasti dan mengurus risiko tersebut dengan lebih awal.

“Mengenai dasar fiskal, langkah-langkah rangsangan fiskal kerajaan telah menunjukkan komitmennya untuk menyokong pertumbuhan ekonomi.

“Kerajaan tetap komited terhadap disiplin fiskal dan berharap dapat meneruskan kembali usaha penggabungan fiskal setelah keadaan ekonomi stabil,” katanya.

Sementara itu, mengenai kesan ekonomi dari pandemik COVID-19 dan implikasinya terhadap pasaran kewangan, BNM berkata jawatankuasa itu mengakui bahawa ekonomi global akan berada dalam kemelesetan pada tahun 2020, tetapi menjangkakan pemulihan yang kukuh pada tahun 2021.

Ia mengiktiraf peranan pasar kewangan dalam menyediakan kecairan dan memudahkan keperluan dana korporat dalam menyokong kegiatan ekonomi, di sebalik pertumbuhan yang lemah.

Institusi kewangan juga memainkan peranan penting untuk mengenal pasti risiko terlebih dahulu dan menjalankan aktiviti perantaraan kewangan dengan cekap, kata bank pusat.

“Mesyuarat itu membincangkan bagaimana tindakan penarafan dapat menyebabkan reaksi tergesa-gesa dan meningkatkan ketidaktentuan di pasaran kewangan, walaupun ditengah-tengah pandemik ini dan pentingnya perbelanjaan fiskal untuk mengelakkan kerosakan jangka panjang terhadap ekonomi.

“Oleh itu, adalah penting untuk meletakkan perbelanjaan rangsangan fiskal sementara ke dalam konteks yang lebih luas ini dalam menilai tindakan penarafan yang berpotensi, ‘ ia ditambah. – BERNAMA

@www.umnoonline.my

Dapatkan berita terkini UMNO terus ke Whatsapp Anda! Ikuti     Whatsapp Channel UMNO Online sekarang.