Syed Saddiq Tidak Perlu Bandingkan Tun M Dengan TMJ – Puad

SYED Saddiq mempertikaikan cadangan TMJ supaya Tun M ditukar kerana dia dipilih oleh rakyat secara demokratik.

Mungkin Syed Saddiq lupa bahawa Tun M pernah mengadap Yang DiPertuan Agong pada 16 September 2016 untuk menyerahkan tandatangan rakyat kononnya mahu Najib letak jawatan.

Sudah terang lagi bersuluh. Kajian yang dibuat oleh Merdeka Center (pro PH) mendapati rating Tun M telah jatuh setiap bulan kepada 46% pada bulan Mac 2019 berbanding 83% pada bulan Mei 2018.

Kekalahan PH di PRK Cameron Highlands, Semenyih dan Rantau adalah gambaran jelas berlaku ‘trust deficit’ teruk terhdap Tun M.

Memang rakyat memilih Tun M melalui proses demokrasi. Mereka memilih kerana terpedaya dengan janji manis 100 hari PH.

Maka kalau janji tidak boleh ditunaikan termasuk ekonomi negara bertambah teruk, apakah salah TMJ sebagai rakyat Malaysia mencadangkan Tun M ditukar.

Sebaliknya kalau TMJ yang tidak membuat janji 100 hari, tetapi dengan penuh rasa tanggungjawab melepaskan jawatan Presiden FAM selepas setahun memimpinnya, kenapa tidak Tun M?

Lagi pun Anwar sudah menunggu giliran yang dijanjikan.

Bukan itu sahaja, sekarang ini Tun M buat pula janji baru kononnya ekonomi negara akan pulih dalam tempoh enam bulan lagi.

Kenapa Syed Saddiq mahu membandingkan Tun M dengan TMJ? Memanglah bukan senang mentadbir negara. Siapa kata senang. Tapi siapa suruh senang senang berjanji 100 hari. Salah PH kerana buat janji seolah-olah senang sangat memerintah negara.

Seperti Aiman Semenyih kata, “Hari ini menang esok selesai masalah”.

Janji kosong memang senang. Mentadbir negara bukan senang, mendapatkan kuasa bukan senang tetapi meletak jawatan lagi bukan senang.

Bahkan satu sebab pentadbiran Kerajaan PH dianggap lemah, kerana ia didokong oleh Menteri-menteri yang lemah. Ini Tun Daim dan A Kadir Jasin yang cakap.

Maka apakah Syed Saddiq tidak rasa bertanggungjawab untuk melepaskan jawatan? Apakah prestasi dia sebagai Menteri Belia dan Sukan.

Apakah tunjuk gambar tak pakai baju berendam dalam ‘bath tub’ itu dianggap sebagai berprestasi tinggi?

Dr Mohd Puad Zarkashi
Ketua UMNO Bahagian Batu Pahat

@www.umnoonline.my

Dapatkan berita terkini UMNO terus ke Whatsapp Anda! Ikuti     Whatsapp Channel UMNO Online sekarang.