UMNO Bidas Mahasiswa ‘Diugut’ Penaja Biasiswa Kerana Sertai PAU 2018

KUALA LUMPUR, 28 Sept – Setiausaha Agung UMNO Tan Sri Annuar Musa membidas tindakan penaja biasiswa yang didakwa ‘mengugut’ mahasiswa yang menyertai Perhimpunan Agung UMNO 2018.

Jelas beliau, sekiranya perkara ini benar, maka ia tidak sepatutnya berlaku kerana Akta Universiti dan Kolej (AUKU) 1971 telah dipinda dan para pelajar dibenarkan berpolitik dari zaman kerajaan terdahulu lagi.

“Nasihat saya, kita perlu berbalik kepada peraturan AUKU… jadi saya tidak nampak sebarang kesalahan sekiranya mahasiswa menghadiri PAU 2018.

“Saya harap tidak ada perkara seperti didakwa ini berlaku kerana pihak kerajaan dan universiti harus menghormati serta mengotakan janji,” ujar beliau kepada UMNO-Online.

Tambah Annuar, pihak kerajaan pimpinan Pakatan Harapan (PH) juga telah mencadangkan agar had umur mengundi diturunkan kepada 18 tahun dan ini bermakna mereka mengiktiraf peranan orang muda melibatkan diri dalam politik negara.

Maka seharusnya tidak timbul isu ‘mengugut’ sekiranya para mahasiswa menghadiri PAU 2018.

Bermula semalam, seramai 69 mahasiswa dalam dan luar negara mula berkampung di Pusat Dagangan Dunia Putra (PWTC) bagi menyertai PAU 2018 yang membuka tirai pada 28 – 30 September ini.

Dilaporkan, ada para pelajar yang telah tiba terpaksa pulang kerana didakwa mendapat tekanan dan ‘ugutan’ biasiswa mereka bakal ditarik sekiranya meneruskan hasrat menghadiri PAU 2018. – MediaUMNO

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.