Serang BN Cara Politik ‘Budak-budak’ Kit Siang Alih Fokus Rakyat Dalam Kemelut Kerajaan PH


ALOR SETAR, 12 Sept. – Ekonomi negara sedang merudum, ringgit semakin merosot, kerajaan kehilangan sumber pendapatan, perbalahan antara parti komponen, dan kelemahan pentadbiran mulai mewarnai Pakatan Harapan (PH), kata Naib Presiden UMNO, Datuk Seri Mahdzir Khalid.

Justeru katanya, mereka menyambut pengumuman bahawa Mahkamah Tinggi Singapura meluluskan perintah pelupusan wang dianggarkan S$15.3 juta (RM45.93 juta) yang didakwa diselewengkan daripada dana 1MDB dan/atau anak syarikatnya, iaitu SRC International Sdn Bhd sebagai satu kemenangan luar biasa dan bahan untuk membelasah parti komponen Barisan Nasional (BN).

“Maka tidak hairanlah hanya beberapa jam selepas berita ini dikeluarkan, supremo Dap, Lim Kit Siang, dengan pantas membuat kenyataan akhbar meminta UMNO, MCA dan Pas harus bertaubat.

“Kita faham ketangkasan Lim Kit Siang dalam isu ini ialah kerana kerajaan PH yang ‘di bawah telunjuk’ beliau berada dalam keadaan tertekan akibat kemerosotan ekonomi negara, kejatuhan nilai ringgit kebanyakan janji-janji mereka tidak dapat ditunaikan.

“Namun rakyat tidak seharusnya keliru dengan permainan Lim Kit Siang ini. Beliau cukup dikenali mempunyai pengalaman dalam mengeluarkan kenyataan-kenyataan yang kontroversi,” katanya semalam dalam satu kenyataan media.

Jelasnya, jika dibaca dengan teliti, tidak ada satu baris pun dalam berita semasa pembekuan dan juga keputusan Mahkamah Tinggi Singapura seperti yang dilaporkan oleh pihak media pada 10 September 2018 yang mengaitkan bekas Perdana Menteri, Datuk Seri Mohd Najib Tun Razak atau mana-mana anggota pentadbiran lalu sebagai pemilik wang dan aset tersebut.

“Mengapa Kit Siang begitu ghairah untuk mengaitkan skandal kewangan ini dengan BN; sedangkan terdapat watak-watak yang lain dalam isu ini seperti Jho Low, termasuklah beberapa nama besar lain yang mempunyai kaitan dalam syarikat antarabangsa.

“Walau apa pun yang berlaku Kit Siang tetap akan cuba membina persepsi pemimpin-pemimpin UMNO, MCA dan Pas sebagai pihak yang dilihat bersalah di mata masyarakat umum kerana parti-parti ini adalah musuh dan ancaman politik kepada anaknya, Lim Guan Eng.

“Kit Siang mungkin ‘puppet master’ dalam PH yang boleh mengarahkan apa sahaja kepada menteri-menteri kerajaan.”

Tegasnya yang juga Ahli Parlimen Padang Terap, Kit Siang juga mungkin mempengaruhi Tun Mahathir dalam banyak hal kerana beliaulah yang mengangkat Tun Mahathir sebagai Perdana Menteri.

“Namun UMNO, MCA dan Pas sebagai parti politik yang berpengalaman tidak akan tersentak dengan serangan kebudak-budakkan Kit Siang,” ujarnya lagi. – MediaUMNO

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.