PRK: SPR Tambah Jumlah Petugas Untuk Kelancaran Proses Pengundian

PETALING JAYA, 7 Sept – Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) menambah bilangan petugas pilihan raya di kesemua 16 pusat mengundi bagi memastikan kelancaran proses pengundian Pilihan Raya Kecil (PRK) Dewan Undangan Negeri (DUN) Seri Setia dan Balakong esok.

Timbalan pengerusinya, Tan Sri Othman Mahmood berkata penambahan jumlah petugas itu bertujuan mempercepatkan kerja pemprosesan Borang 13 dan 14 (borang kiraan dan penjumlahan undi).

“Kita menambah jumlah petugas untuk memperbaiki proses mengundi berdasarkan pengalaman di PRK Sungai Kandis yang lepas, dan semoga proses mengundi esok lebih lancar.

“Justeru, kita juga berharap akan mendapat keputusan PRK ini seawal pukul 9 malam dan selewat-lewatnya pukul 10 malam,” katanya kepada pemberita selepas meninjau proses semakan isi peti undi dan serahan peralatan kepada petugas pilihan raya di Dewan Sivik Majlis Bandaraya Petaling Jaya (MBPJ) di sini, hari ini.

Menurut Othman, seramai 903 petugas pilihan raya terlibat dalam PRK DUN Seri Setia dan 1,001 petugas terlibat dalam PRK DUN Balakong.

Beliau dalam pada itu berkata, pihaknya tidak menerima sebarang laporan rasmi berhubung salah laku sepanjang 21 hari tempoh berkempen dan berpendapat perjalanan kempen berjalan lancar di kedua-dua kawasan.

Othman juga berkata, semua pihak termasuk calon dan penyokong masing-masing memberi kerjasama yang baik kepada SPR dan pihak berkuasa.

“Kerjasama daripada semua pihak membantu sesi berkempen berjalan dengan aman dan tiada kejadian tidak diingini berlaku.

“Kita ada melihat rungutan di media sosial yang mendakwa ada pihak tidak jujur semasa berkempen, tetapi setakat itu sahaja. Kita bagaimanapun akan sentiasa membuat pemantauan,” tambah beliau.

PRK Balakong dan PRK Seri Setia masing-masing menyaksikan pertandingan satu lawan satu dengan calon PH Wong Siew Ki berdepan calon MCA Tan Chee Teong di Balakong manakala calon PH Halimey Abu Bakar menentang calon PAS Dr Halimah Ali di PRK Seri Setia.

PRK DUN Balakong diadakan berikutan kematian penyandangnya Eddie Ng Tien Chee dalam kemalangan jalan raya pada 20 Julai lepas manakala PRK DUN Seri Setia diadakan susulan kematian penyandangnya Prof Dr Shaharuddin Badaruddin pada 2 Ogos akibat kanser usus.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.