GST vs SST, Penjelasan Berserta Fakta Nombor Dari Orang Belajar Ekonomi

Mesyuarat Dewan Rakyat penggal ke-14 sudah memasuki minggu pertama dan tumpuan kini menjurus kepada perubahan dasar kerajaan mengikut acuan pemerintahan Pakatan Harapan (PH) dan paling dinantikan adalah pengenalan semula Cukai Jualan dan Perkhidmatan (SST).

Ianya bagi menggantikan Cukai Barangan dan Perkhidmatan (GST) yang diperkenalkan oleh kerjaan Barisan Nasional (BN) pada 1 April 2015.

GST dan SST , kedua-duanya adalah cukai perbelanjaan (consumption tax) dan merupakan cukai nilai tambah ataupun Value-Added Tax (VAT) dimana sistem ini mengenakan cukai kepada perbelanjaan tertentu pengguna.

“Secara kasar, consumption tax dikenakan kepada perbelanjaan rakyat. You consume, you have to pay tax,” kata penulis ekonomi Haziq Mursyidi dipetik portal ilmiah, The Patriot.

Merungkaikan kelebihan dan kekurangan kedua-dua jenis cukai ini – GST dan SST, beliau menjelaskan bahawa walaupun GST dikenakan disetiap rantaian pengedaran, tetapi kesemua cukai disetiap peringkat boleh dituntut semula, kecuali kepada pengguna akhir.

Berbanding SST, sistem percukaian itu dikenakan pada peringkat awal iaitu pengilang sahaja, tetapi cukai ini tidak boleh dituntut kembali.

Memberi contoh barang oleh pengilang berharga RM10 dan selepas dikenakan GST 6%, nilainya akan meningkat kepada RM10.60.

Namun VAT yang dikenakan boleh dituntut kembali daripada jabatan kastam, justeru itu kos sebenar kepada pemborong akan kekal RM10.

Berbanding SST, cukai 10% yang dikenakan tidak boleh dituntut, lantas menaikkan harga barang kepada RM11 yang ditanggung oleh pemborong.

Perkiraan secara terperinci boleh dilihat menerusi rajah dibawah:

Ujarnya, GST dilaksanakan dengan pelbagai tujuan dan yang terutama adalah bagi mengelak daripada berlakunya cukai berganda (double taxation) sepertimana berlaku dibawah sistem SST.

Jelas Haziq, SST dikenakan terhadap pengilang dan sekali lagi dikenakan kepada pemborong dan kos keseluruhan itu akan ditanggung oleh pengguna termasuk margin untuk kedua-dua rantaian sebelumnya.

“Contohnya, kita membeli Coca-Cola dekat hotel. Hotel kemudian mengenakan service tax, Coca-Cola yang dibeli oleh hotel dan dijual kepada pengguna juga telah dicukaikan diperingkat kilang. Secara tidak langsung, telah berlakunya cukai berganda di sini.”

Tambahnya lagi, sistem GST adalah lebih telus berbanding SST dimana cukai yang dibayar dipaparkan pada resit yang menjadi bukti berbanding SST, cukai yang dibayar tidak dinyatakan pada resit.

Hal ini juga diakui oleh Menteri Kewangan, Lim Guan Eng yang menyatakan GST lebih efisyen dan SST akan memberi kesan terhadap barangan pengguna.

Walaubagaiamanapun, GST juga mempunyai kelemahan dan kelemahan pertama menurut Haziq adalah peniaga tidak berdaftar dengan pihak kastam – termasuklah peniaga kecil yang pada akhirnya akan menyerap kos GST itu dari pengilang dan pemborong.

Penyelesaiannya kata Haziq adalah dengan mengarahkan semua peniaga mendaftar GST.

Masalah kedua adalah proses tuntutan semua cukai dari pihak kastam yang memakan masa antara 14 hinga 28 hari dan ianya akan mengganggu aliran tunai peniaga secara langsung.

Kelemahan ketiga adalah margin keuntungan yang terlalu tinggi.

Sekiranya pengguna menetapkan keuntungan melebihi 67% daripada nilai barang, jumlah GST 6% yang dikenakan adalah lebih tinggi daripada nilai cukai 10% SST.

“Walaupun terdapat kelemahan yang ada pada perlaksanaan GST, tetapi GST perlu diteruskan bagi mempelbagaikan pendapatan negara. Namun pembaikan dari segi perlaksanaan kerana tidak boleh dinafikan perlaksanaan GST itulah yang bermasalah.

GST bukanlah kitab yang tidak boleh diubah demi kebaikan rakyat. SIstem GST itu jauh lebih baik daripada SST. Yang perlu diperbetulkan adalah sistem GST negara kita yang sedia ada, agar beban rakyat dapat dikurangkan,” katanya lagi.

Sumber diperoleh daripada portal The Patriot bertajuk GST VS SST– mD

suara.tv