Kongres Ekonomi Melayu Memacu Pemerkasaan Ekonomi dan Pembangunan Bangsa

KONGRES Ekonomi Melayu akan berdiri sebagai mercu tanda pemerkasaan ekonomi dan pembangunan orang Melayu. Kongres ini akan berperanan dalam usaha memacu kemajuan masyarakat Melayu. Ia akan berfungsi sebagai platform untuk kerjasama, perkongsian pengetahuan dan rangkaian dalam kalangan usahawan, pakar industri, cendekiawan dan pegawai kerajaan.

Melalui kongres ini, kita akan mendalami dengan lebih mendalam bagaimana untuk memperkasa ekonomi orang Melayu selari dengan perkembangan teknologi baharu dan cabaran dunia hari ini.

Oleh yang demikian, Kongres Ekonomi Melayu yang bakal dianjurkan kelak akan memberi impak yang lebih besar dan boleh memberi hala tuju lebih jelas kepada kerajaan serta pemain industri untuk melihat peluang dan peranan orang Melayu dalam ekonomi di dalam dan luar negara.

Mengambil iktibar daripada saranan YAB Presiden dan Timbalan Presiden pada Perhimpunan Agung UMNO (PAU) yang lepas, saya yakin dengan penganjuran kongres ini nanti akan menghasilkan satu resolusi yang progresif dan sesuai dengan iklim semasa.

Kongres ini pastinya akan mempromosi usahawanan dan pembangunan perniagaan yang akan memangkin pertumbuhan perniagaan orang Melayu. Dengan penglibatan usahawan yang berjaya, kongres ini bakal memberi inspirasi kepada individu yang bercita-cita tinggi untuk mengejar impian keusahawanan mereka.

Kongres ini bakal menyediakan persekitaran yang menyokong iaitu kita boleh belajar daripada pemimpin industri, bimbingan dan mendapatkan input tentang pelbagai industri. Penekanan terhadap keusahawanan ini membantu mewujudkan ekosistem perniagaan yang rancak bagi memacu pertumbuhan ekonomi dan akhirnya dapat mewujudkan peluang pekerjaan kepada orang Melayu juga.

Kongres Ekonomi Melayu ini perlu menjadi penghubung kepada pengetahuan dan pembinaan kapasiti yang berkesan dengan pendedahan ilmu, kepakaran, dan amalan terbaik. Melalui ucaptama, perbincangan panel dan bengkel, kita akan memperoleh pandangan berharga tentang arah aliran pasaran, model perniagaan yang inovatif dan strategi untuk berjaya.

Platform perkongsian pengetahuan ini melengkapkan individu dengan kemahiran dan maklumat yang diperlukan untuk mengemudi landskap ekonomi yang sentiasa berubah. Tambahan pula dunia sekarang sedang berhadapan dengan teknologi hebat seperti Artificial Intelligent.

Dengan perkembangan dunia teknologi, orang Melayu perlu menguasainya. Pastinya ia akan memudahkan pemindahan ilmu antara generasi, menggalakkan generasi muda belajar daripada usahawan berpengalaman dan veteran industri.

Dalam pada itu, peluang rangkaian dan kerjasama daripada kongres ini nanti akan dapat menghimpunkan pelbagai pihak berkepentingan termasuk usahawan, pelabur, penggubal dasar dan ahli akademik. Libat urus kepakaran serta perspektif yang jelas ini mewujudkan peluang rangkaian yang mencukupi, membolehkan kita menjalin hubungan dan kerjasama yang berharga.

Dengan memudahkan interaksi antara perniagaan, akademik dan agensi kerajaan, Kongres Ekonomi Melayu ini boleh menggalakkan pertukaran idea, pembentukan perkongsian, dan kerjasama. Hubungan ini sudah tentu menyumbang kepada pertumbuhan dan kemampanan ekosistem perniagaan orang Melayu dan negara secara amnya.

Akhir sekali, Kongres Ekonomi Melayu ini merupakan acara penting untuk memacu pemerkasaan ekonomi dan pembangunan orang Melayu. Ia bukan satu retorik politik.

Kongres ini melangkaui semua aspek dan memerlukan tekad politik yang besar. Orang Melayu sudah terlepas banyak peluang sejak UMNO hilang dominasi. Itulah realitinya dan walaupun pahit tetap perlu kita telan. Apa yang perlu kita faham, kongres ini tidak menafikan polisi serta dasar terdahulu. Namun cabaran masa kini jauh berbeza. Berdepan dengan geo-politik semasa dalam negara kini, UMNO berusaha untuk memastikan dasar perjuangan orang Melayu terus menjadi teras utama perjuangan parti.

UMNO mesti dilihat memainkan peranannya untuk membela orang Melayu. Oleh itu, saya yakin dengan penganjuran kongres ini nanti yang diamanahkan kepada Pemuda dan Puteri merupakan satu keputusan yang tepat selain menyediakan pemimpin muda untuk mengambil alih tampuk kepimpinan di masa hadapan.


TENGKU MUHAMMED HAFIZ BIN TENGKU ADNAN
Exco Pergerakan Pemuda UMNO Malaysia
Ketua Penerangan UMNO Putrajaya

***********************************************************

@www.umnoonline.my

Dapatkan berita terkini UMNO terus ke Whatsapp Anda! Ikuti     Whatsapp Channel UMNO Online sekarang.