Impak Konvensyen Nasional Kerajaan Perpaduan Kepada Strategi Hadapi PRN

KONVENSYEN Nasional Kerajaan Perpaduan yang diadakan di Dewan Merdeka, Pusat Dagangan Dunia (WTC) Kuala Lumpur pada Ahad lalu adalah sebuah peristiwa penting bagi Barisan Nasional (BN), Pakatan Harapan (PH), Gabungan Parti Sarawak (GPS), Gagasan Rakyat Sabah (GRS) dan juga lain-lain parti yang bergabung membentuk kerajaan.

Ia bukan sahaja akan menandakan pengukuhan gabungan BN-PH dan lain-lain, tetapi juga akan memberi impak besar kepada cara BN menggerakkan jentera mereka dalam pilihan raya negeri (PRN) akan datang.

Selain itu, konvensyen ini akan membantu BN mengatasi cabaran yang akan dihadapi ketika bersaing khususnya Perikatan Nasional (PN) yang mempunyai pengaruh yang kuat di kalangan pengundi muda melalui media sosial.

Konvensyen ini akan memberikan tanda aras baru kepada gabungan BN-PH. Gabungan ini diharapkan oleh ramai rakyat Malaysia yang ingin melihat parti-parti politik bersatu untuk memerangi isu-isu penting dalam negara.

Rakyat sudah tidak mahu lagi kerajaan yang terus berpolitik tetapi mahukan sebuah kerajaan yang serius dalam menangani masalah rakyat. Dengan adanya konvensyen ini, parti-parti dalam kerajaan menunjukkan bahawa mereka benar-benar serius untuk membawa perubahan dalam politik Malaysia.

Keputusan yang dibuat di akhir konvensyen akan memberi impak besar kepada cara BN melaksanakan misi mereka dalam PRN akan datang. Terdapat beberapa isu penting yang perlu dibincangkan dan diselesaikan, termasuklah strategi kempen, cara-cara untuk menarik pengundi muda, dan isu-isu berkaitan ekonomi dan sosial yang mempengaruhi rakyat Malaysia.

Selain PN, PH juga mempunyai pengaruh yang tidak kurang hebat di media sosial. Dengan adanya konvensyen ini, BN akan dapat merangka strategi yang lebih baik dan lebih efektif bersama dalam menarik pengundi muda.

Secara keseluruhan, Konvensyen Nasional Kerajaan Perpaduan adalah satu peristiwa penting bagi BN. Konvensyen ini merupakan satu platform yang baik bagi BN untuk menunjukkan komitmen mereka dalam memastikan kewujudan kerajaan yang stabil dan fokus kepada menangani isu rakyat.

Oleh itu, saya berharap bahawa BN akan dapat memanfaatkan peluang ini dengan baik dan memperoleh kejayaan dalam PRN akan datang. – UMNO ONLINE

Oleh:


Mohd Shukry Roslan adalah Ketua Penerangan UMNO Bahagian Selayang, mantan penceramah dan Tenaga Penggerak Biro Tatanegara, aktivis serta penceramah bebas untuk literasi politik, perlembagaan dan nasionalisme.

@www.umnoonline.my

Dapatkan berita terkini UMNO terus ke Whatsapp Anda! Ikuti     Whatsapp Channel UMNO Online sekarang.