Kebangkitan Barisan Nasional Mendepani Cabaran Menjelang PRN

PILIHAN Raya Negeri (PRN) yang akan datang bakal diadakan di enam negeri membabitkan Selangor, Negeri Sembilan, Pulau Pinang, Kedah, Kelantan dan Terengganu. Berdasarkan perkembangan terkini dijangka PRN ini memberikan kelebihan kepada Barisan Nasional (BN), terutamanya di negeri Selangor.

Faktor utama bagi perkara ini ialah kerjasama antara BN dengan kerajaan Pakatan Harapan (PH) yang memerintah negeri Selangor. Ini memberikan peluang kepada BN untuk menang di kawasan-kawasan yang diperuntukkan kepada mereka dengan sokongan dari pengundi-pengundi.

Menurut sebuah kajian yang dijalankan oleh Institut Darul Ehsan (IDE) pada tahun 2019, didapati bahawa 49% daripada penyokong PH bersedia memilih BN sebagai pilihan kedua mereka. Ini adalah peluang yang baik bagi BN untuk mendapatkan sokongan daripada penyokong PH di Selangor.

Sokongan pengundi atas pagar kepada BN juga diperkukuhkan oleh faktor imej Perikatan Nasional (PN) sebagai parti yang “Bersih dan Stabil” semakin tercalar dengan skandal rasuah oleh pemimpin PN dan skandal merasuah pengundi oleh Pas dalam Pilihan Raya Umum ke-15.

Menurut kajian oleh Institut Penyelidikan Sosial Malaysia (IPSOS), pengundi di Selangor kini lebih mengutamakan faktor kepercayaan dan integriti calon berbanding dengan faktor lain seperti parti politik atau isu-isu lain. Ini memberikan kelebihan kepada BN yang mampu memperoleh sokongan pengundi dengan calon yang mempunyai imej yang baik.

Namun, BN tentunya tidak mengambil mudah dan memahami akan menghadapi cabaran yang besar dalam PRN ini. Apatah lagi PN masih mendominasi media sosial dengan mempengaruhi pengundi muda yang membentuk sebahagian besar daripada segmen pengundi. Ini memerlukan BN untuk melibatkan diri dengan lebih aktif dalam media sosial dan menonjolkan wajah-wajah baharu dan muda sebagai calon mereka.

Menjelang PRN yang akan datang, BN harus mempunyai strategi terbaik untuk memenangi hati pengundi dengan mengambil kira faktor-faktor penting seperti imej calon, isu-isu yang relevan, serta menampilkan muka baharu dan segar. Yang paling penting, strategi efektif dalam penggunaan media sosial untuk mempengaruhi pengundi muda.

Dengan kelebihan-kelebihan yang dimiliki oleh BN, kemenangan dalam PRN akan datang pasti menjadi kenyataan jika BN dapat menjalankan strategi dengan baik. PRN ini amat penting dalam menjadi titik tolak bagi BN untuk memperbaiki imej dan membuktikan bahawa parti tersebut masih relevan dalam arena politik Malaysia.

BN perlu menunjukkan kesediaan untuk memerintah dengan cara yang berkesan dan membawa perubahan yang positif kepada rakyat di negeri-negeri yang bakal mendepani PRN.

Sekiranya BN dapat memenangi PRN yang akan datang, ini akan menjadi langkah yang penting bagi memperbaiki imej mereka dan membangun semula kepercayaan rakyat demi mendepani masa hadapan dalam dunia global yang mencabar.

Apa yang pasti, BN perlu mengambil langkah-langkah proaktif untuk memastikan bahawa segala cabaran dapat ditangani dan memanfaatkan kelebihan yang dimiliki bukan sahaja untuk memenangi PRN akan datang tetapi juga dalam menuju arena lebih panjang iaitu bersedia lebih awal ke arah Pilihan Raya Umum ke-16.


Oleh: MOHD SHUKRY BIN ROSLAN
Penulis adalah Ketua Penerangan UMNO Bahagian Selayang , mantan Penceramah & Tenaga Penggerak BTN, aktivis serta penceramah bebas untuk literasi politik, perlembagaan & nasionalisme

*********************

@www.umnoonline.my

Dapatkan berita terkini UMNO terus ke Whatsapp Anda! Ikuti     Whatsapp Channel UMNO Online sekarang.