Tekun Nasional Biaya RM7.5 Bilion Pinjaman Sejak Ditubuhkan – Noh Omar

PUTRAJAYA, 18 Mei – Tabung Ekonomi Kumpulan Usaha Niaga (TEKUN) Nasional telah membiayai pinjaman sebanyak RM7.5 bilion kepada 523,906 usahawan sejak penubuhannya pada 1998, kata Menteri Pembangunan Usahawan dan Koperasi Tan Sri Noh Omar.

Beliau berkata pinjaman itu disalurkan menerusi beberapa skim antaranya Skim Pembiayaan Informal dan Mikro, Skim Pembiayaan TEKUN Niaga serta Skim Pembangunan Usahawan Masyarakat India.

“TEKUN Nasional cepat memproses permohonan pinjaman yang dipohon untuk pastikan setiap usahawan dibantu bagi memajukan perniagaan. Jadi mereka dapat manfaatkan sebaiknya pinjaman yang mereka dapat,” katanya kepada pemberita ketika menghadiri Majlis Hari Raya Aidilfitri TEKUN Nasional 2022 di sini hari ini.

TEKUN Nasional, agensi di bawah Kementerian Pembangunan Usahawan dan Koperasi yang ditubuhkan pada 9 Nov 1998, bertanggungjawab menyediakan kemudahan pembiayaan kepada usahawan Bumiputera untuk memula serta memajukan perniagaan.

Noh berkata selain kemudahan pinjaman, TEKUN Nasional menyediakan kursus asas keusahawanan bagi meningkatkan ilmu pengurusan perniagaan dan kewangan perniagaan.

Katanya bagi tahun 2022, TEKUN Nasional telah menganjurkan 22 siri kursus asas keusahawanan yang dihadiri 3,764 usahawan setakat April lepas. – BERNAMA

@www.umnoonline.my

Dapatkan berita terkini UMNO terus ke Whatsapp Anda! Ikuti     Whatsapp Channel UMNO Online sekarang.