Keluasan Rizab Tanah Melayu Di Pahang 436,910.47 Hektar – MB

KUANTAN,30 Mac – Jumlah keseluruhan keluasan tanah rizab Melayu (TRM) di Pahang yang diwartakan di bawah Enakmen Rizab Melayu (ERM) adalah seluas 436,910.47 hektar setakat 25 Feb lepas, kata Menteri Besar Datuk Seri Wan Rosdy Wan Ismail.

Beliau berkata TRM yang strategik dan berpotensi terutamanya dari sudut ekonomi akan dibangunkan mengikut kesesuaian dan keperluan khususnya untuk masyarakat Melayu setempat.

Katanya, antara pendekatan dilakukan adalah dengan melaksanakan pembangunan Skim Tanah Rakyat (STR) yang mana adalah satu bentuk pembangunan berkonsepkan Rancangan Tanah Kelompok (RTK).

Menurut beliau, TRM yang dibangunkan menerusi pendekatan ini adalah sama ada dijadikan lot kediaman atau diusahakan dengan aktiviti pertanian dengan objektif untuk meningkatkan lagi taraf sosioekonomi masyarakat Melayu.

“Melalui inisiatif ini juga kerajaan negeri dapat memanfaatkan strategi serampang dua mata yang mana sesebuah kawasan TRM bukan sahaja dibangunkan malah keluasan sedia ada turut dapat ditingkatkan.

“Sejumlah 7,814.37 hektar keluasan kawasan TRM telah dapat ditambah daripada jumlah keseluruhan kawasan TRM sedia ada menerusi pelaksanaan STR. Selain itu,TRM turut dibangunkan bagi projek perumahan untuk memudah cara pemilikan rumah dalam kalangan masyarakat Melayu,” katanya.

Wan Rosdy berkata demikian pada Persidangan Dewan Undangan Negeri (DUN) Pahang di Wisma Sri Pahang di sini hari ini semasa menjawab soalan Datuk Mustapa Long (BN-Padang Tengku) yang ingin tahu jumlah TRM terkini dan perancangan kerajaan negeri untuk membangunkan kawasan berkenaan. – BERNAMA

@www.umnoonline.my

Dapatkan berita terkini UMNO terus ke Whatsapp Anda! Ikuti     Whatsapp Channel UMNO Online sekarang.