Projek RTS Link Johor Bahru-Singapura Capai Kemajuan 10 Peratus

KUALA LUMPUR, 14 Mac – Tahap kemajuan kerja projek Laluan Sistem Transit Rapid (RTS) Johor Bahru-Singapura kini mencapai hampir 10 peratus, kata Menteri Pengangkutan Datuk Seri Dr Wee Ka Siong.

Beliau berkata proses pengambilan tanah selesai dan reka bentuk infrastruktur juga telah dimuktamadkan, manakala kerja-kerja tanah, pengalihan utiliti serta kerja pemasangan cerucuk sedang dilaksanakan ketika ini.

“Kementerian Pengangkutan memberi tumpuan sepenuhnya terhadap pelaksanaan projek-projek mega ini,” katanya ketika menggulung perbahasan usul Menjunjung Kasih Titah Diraja bagi kementerian itu di Dewan Rakyat hari ini.

Laluan RTS adalah projek kereta api rentas sempadan sepanjang empat kilometer menghubungkan terminal di Singapura di stesen Woodlands North ke terminal Malaysia di Bukit Chagar, Johor Bahru.

Ia akan menyokong kapasiti puncak sebanyak 10,000 penumpang setiap sejam di setiap hala.

Sementara itu, bagi projek Kereta Api Berkelajuan Tinggi (HSR) Kuala Lumpur-Singapura, beliau berkata kementerian diberikan tanggungjawab untuk memulakan perbincangan bersama kerajaan Singapura mengikut terma-terma baharu dan perbincangan masih di peringkat awal.

Jelasnya pada masa ini, kementerian itu sedang bersiap sedia untuk mengadakan perbincangan awal dengan Singapura pada suku tahun kedua.

“Selaras hasil lawatan Perdana Menteri ke Thailand pada 25 Feb 2022, kementerian juga sedang meneroka kemungkinan mengadakan kajian kebolehlaksanaan HSR dari Kuala Lumpur ke Bangkok,” katanya.

Berhubung projek Landasan Keretapi Berkembar Gemas-Johor Bahru, beliau berkata kemajuan fizikal ketika ini adalah 82.5 peratus dan mengakui terdapat kelewatan disebabkan oleh wabak COVID-19.

“Bagi projek Electric Train Service (ETS) untuk jajaran Gemas-Johor Bahru, kementerian sedang dalam proses memuktamadkan Final Design Review yang dijangka selesai pada akhir Mac 2022 dan perolehan set ETS dijangka selesai pada September 2024,” katanya. – BERNAMA

@www.umnoonline.my

Dapatkan berita terkini UMNO terus ke Whatsapp Anda! Ikuti     Whatsapp Channel UMNO Online sekarang.