Lawatan PM Ismail Sabri, Peluang Malaysia-Thailand Perkukuh Kerjasama Dua Hala

BANGKOK, 22 Feb – Lawatan rasmi Perdana Menteri Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob ke Thailand bermula Khamis merintis peluang untuk kedua-dua negara memperkukuh kerjasama dua hala pasca COVID-19.

Dalam satu kenyataan, Jurucakap Kerajaan Thanakorn Wangboonkongchana berkata Perdana Menteri Prayuth Chan o-cha dan Ismail Sabri akan mengadakan mesyuarat dua hala di Rumah Kerajaan pada Jumaat.

“Lawatan itu juga memberi peluang kepada kedua-dua pemimpin membincangkan cara untuk memperkukuh lagi kerjasama dua hala, khususnya untuk merancakkan semula ekonomi kedua-dua negara yang terjejas akibat pandemik COVID-19.

“Kedua-dua pemimpim turut akan bertukar-tukar pandangan mengenai pengukuhan kerjasama dalam bidang kepentingan bersama, seperti keselamatan, perkongsian ekonomi dan kesalinghubungan di sepanjang sempadan, serta kerjasama dalam ASEAN dan kerangka kerja pelbagai hala yang lain,” katanya.

Thanakorn berkata kunjungan itu adalah lawatan pengenalan Ismail Sabri selaras dengan tradisi ASEAN bagi pemimpin baharu yang memegang jawatan.

Lawatan tiga hari itu, adalah yang pertama sejak beliau dilantik sebagai perdana menteri Ogos lalu. – BERNAMA

@www.umnoonline.my

Dapatkan berita terkini UMNO terus ke Whatsapp Anda! Ikuti     Whatsapp Channel UMNO Online sekarang.