Malaysia Selaras Pelan Strategik Untuk NCD Dengan Hala Tuju Pelaksanaan WHO

KUALA LUMPUR, 27 Jan – Malaysia akan menyelaras Pelan Strategik Kebangsaan Penyakit Tidak Berjangkit (NCD) dan Kertas Putih Mengenai Penjagaan Kesihatan Masa Depan dengan Hala Tuju Pelaksanaan Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO), kata Menteri Kesihatan Khairy Jamaluddin.

Dalam ucapan intervensi pada Mesyuarat Lembaga Eksekutif WHO Sesi ke-150 di Geneva, Switzerland, Khairy berkata Malaysia mengalu-alukan Hala Tuju Pelaksanaan itu kerana ia memberi panduan penting tentang program negara masing-masing dalam mencapai matlamat berkaitan NCD.

“Satu daripada pengajaran utama dipelajari dalam menguruskan pandemik COVID-19 ialah keberkesanan pendekatan seluruh negara.

“Begitu juga dalam mencegah dan mengawal NCD, kita memerlukan pendekatan menyeluruh di peringkat nasional dan subnasional dengan kerjasama pelbagai pihak melibatkan kerajaan, masyarakat sivil, sektor swasta dan masyarakat tempatan,” katanya.

Teks ucapan dikeluarkan kepada Bernama hari ini.

Khairy berkata Malaysia ingin menyokong laporan mengenai deklarasi politik berkaitan pencegahan dan kawalan NCD.

“Walaupun adalah luar biasa untuk meletakkan begitu banyak sub-item agenda di bawah satu perkara, terutama apabila NCD menyumbang kepada beban penyakit terbesar dunia, Malaysia memperakui masa yang diperuntukkan untuk membincangkan perkara penting itu,” katanya.

Mengenai Agenda Kesihatan Nasional yang dilancarkan baru-baru ini, Khairy berkata ia melangkaui program promosi kesihatan biasa kerana kerajaan mahu ia menghasilkan pendekatan ‘Kesihatan dalam Semua Polisi’ yang mana setiap pemegang taruh mengutamakan kesihatan selain menggalakkan pelbagai kementerian untuk memikirkan sumbangan mereka kepada agenda kesihatan negara.

“Bagaimana persekitaran terbina dan perancangan bandar boleh membawa kepada hasil kesihatan yang baik? Bagaimanakah dasar pertanian meningkatkan kemampuan makanan sihat? Bagaimanakah kita bercakap mengenainya dan bertindak berdasarkan penentu sosial hasil kesihatan? Pendekatan ‘Kesihatan dalam Semua Polisi’ adalah penting untuk hasil yang lebih baik bagi mencegah dan mengawal NCD,” katanya.

Malaysia turut bersetuju dengan fokus WHO terhadap penglibatan semua sektor masyarakat, dan Khairy berkata selepas dua tahun dimaklumkan apa yang perlu dilakukan, penduduk memerlukan penglibatan yang membina dan pemerkasaan komuniti untuk menyokong agenda seluruh negara bagi mencegah dan mengawal NCD.

“Disebabkan kewujudannya di mana-mana, kami mempunyai akibat tidak diingini daripada pendaftaran seluruh penduduk pada platfrom digital. Kami sedang memikirkan cara menggunakan semula platform digital yang berkuasa ini untuk menawarkan perkhidmatan kesihatan bagi NCD dan kesihatan mental, terutama di peringkat penjagaan kesihatan primer,” kata Khairy.

Sebagai rekod, beliau berkata Malaysia menyokong saranan untuk mengukuhkan pencegahan dan kawalan diabetes serta mencegah dan mengurus obesiti sepanjang hayat, Draf Strategi Global Kesihatan Pergigian, resolusi untuk mempercepat penghapusan kanser serviks dan bersetuju untuk Pelan Tindakan Global Antara Sektoral mengenai Epilepsi dan Gangguan Neurologi Lain.

Khairy berkata Malaysia turut meminta agar kesihatan mental menjadi agenda utama pada masa depan kerana perkara itu patut diberi perhatian oleh WHO, terutama selepas pandemik.

Seperti beberapa Pejabat Serantau bagi Pasifik Barat (WPRO) di negara lain, beliau berkata Malaysia berharap untuk meluluskan satu undang-undang pada tahun ini yang akan membawa kepada generasi tidak merokok.

“Ia dengan melarang penjualan tembakau dan produk rokok lain kepada sesiapa yang dilahirkan selepas 2005 dan Malaysia merasakan ia memberi impak besar dalam mencegah dan mengawal NCD,” katanya. – BERNAMA

@www.umnoonline.my

Dapatkan berita terkini UMNO terus ke Whatsapp Anda! Ikuti     Whatsapp Channel UMNO Online sekarang.