Apa Guna PNB118 Dan TRX106?

Apa guna ada PNB118 dan TRX106 kalau rakyat kita masih miskin?

I guess you already taste your own medicine. But, you stay being deluded.

PNB118, TRX106, Bandar Malaysia, HSR, ECRL, MRT3, LRT3. Semua projek-projek ni perlu selari dengan pembangunan. Semua projek dah ada research. Apa multiplier effects dia, apa manfaat yang rakyat dapat.

Semua projek-projek ni dijangka akan mengeluarkan Malaysia daripada middle income trap. Sepatutnya, tahun 2020 lagi negara kita dah capai status Negara Berpendapatan Tinggi.

Apa yang negara kita dapat daripada status ni? Foreign investment. Gaji naik, high skill worker, high technology transfer, R&D kita meningkat.

Sebagai orang yang terlibat dalam sektor pembinaan. Kau tahu apa yang rakyat dapat daripada dua pembinaan bangunan tinggi PNB118 dan TRX106 ni? Banyak engineering field yang baru rakyat Malaysia dapat terokai macam
1. Facade engineering
2. Green building
3. Anti-terrorism building management
4. Fire engineering
5. Lifting engineering
6. Skyscraper project and construction management
7. Skyscraper structural analysis & engineering design

Kau ingat semua benda-benda ni boleh belajar dekat Universiti? Kau tahu berapa ramai lecturers/researchers dalam Malaysia yang nak explore new fields ni? Dan kau cakap benda ni tak guna? Ataupun kau yang sebenarnya yang kurang gunakan tahap pemikiran kau?

Tapi, itulah. ‘Engkorang’ jugak yang shove off apa yang Barisan Nasional nak buat. Kau nak sumbat Najib dalam penjara? Sekarang Najib lagi seronok duduk main FB. Harta dia yang kena rampas dah dapat balik. Penemuan baru dalam kes 1MDB berkaitan Tan Sri Zetty Aziz dan Jhow Low pun dah ditemui.

Back to my words again.

You already taste your own medicines. Unfortunately, you still stay being deluded.

MOHAMAD KHALED NORDIN

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.