Berilah Sokongan Kepada Kerajaan Sekarang… Buktikan UMNO Serius Demi Rakyat, Negara – Razali


KUALA LUMPUR, 25 Ogos – Ahli Majlis Kerja Tertinggi UMNO (MKT), Datuk Razali Ibrahim mengajak orang ramai untuk memberikan sokongan kepada Perdana Menteri (PM) baharu yang menjadi tunjang kerajaan dalam mendepani dan mencari jalan keluar bagi pelbagai situasi yang berlaku sekarang.

Katanya, sekarang negara berhadapan dengan pandemik COVID-19 maka siapa kerajaan hari ini mesti menanganinya dan yang utama adalah jalan keluar ke hadapan.

“Berilah sokongan kepada kerajaan baharu untuk menunjangi negara hari ini. Kita doakan yang terbaik kerana akhirnya kita juga yang akan tanggung semuanya. Kita dah ada Perdana Menteri yang mendapat perkenan Tuanku, maka ini kita perlu fokus kepada perkara pokok dan bukan membincangkan hal-hal berkaitan ranting-ranting pada pokok itu.”

Tegasnya, apa yang bakal berlaku dalam penubuhan kerajaan baharu adalah perlu memberi keyakinan bahawa UMNO serius terhadap masa depan rakyat dan negara.

“Kita kena pastikan apa yang bakal berlaku sehari dua ini, pimpinan PM dari UMNO itu perlu tonjolkan, buktikan bahawa UMNO ini layak untuk memulihkan negara kita dan dapat kembalikan kepada suasana yang rakyat harapkan.

“Ini adalah ruang untuk tunjukkan bahawa orang politik dapat mengubah persespsi dengan ‘walk the talk’,” katanya.

Dalam hal ini beliau menekankan bahawa bagaimana hebat sekalipun seseorang itu boleh berperanan namun ianya mesti mendapat sokongan semua untuk membawa kepada kestabilan.
“Sebab itu Barisan Nasional (BN) dulu menawarkan satu kestabilan dan yang kedua bersifat futuristik dan ianya tak mampu dibuat oleh sesiapa sahaja yang menang dalam PRU-14 (Pilihan Raya Umum Ke-14) lalu. Ini kerana selepas PRU lalu kestabilan itu tidak wujud dan hanya melihat apa sahaja yang ada di depan mata, tak melihat apa yang ada pada masa hadapan.

“Macam sekarang ini kita… tidak ada kestabilan dan jangkaan masa hadapan. Kita perlu bersedia sebagaimana BN dulu ketika berkerajaan banyak perancangan untuk masa hadapan tetapi dijadikan isu walaupun ianya amat baik, misalnya HSR (Projek Keretapi Laju) jadi isu, sedangkan ia bukan untuk sekarang sebaliknya untuk akan datang.

“Tapi hari ini semuanya tak jadi sebab apa… sebab kita terlalu melihat apa yang dijanjikan di depan mata tanpa melihat kepada masa akan datang,” katanya.

Beliau berkata demikian pada program ‘Demi Rakyat’ yang turut disertai pemerhati politik, Che Ibrahim Che Idris anjuran Penerangan UMNO Malaysia yang disiarkan menerusi Facebook UMNO Online, malam tadi.

Dalam masa yang sama, Razali turut menyarankan agar apa yang berlaku hari ini dapat dijadikan iktibar dan tauladan supaya tidak berulang pada masa hadapan.

“Kesan PRU-14 terbukti bukan Pakatan Harapan (PH) yang dapat mengurus dengan baik, tapi kejayaannya berjaya memecahkan BN biarpun BN mempunyai sejarah yang panjang dan dapat mewujudkan kerajaan yang stabil.

“Kesan dari PRU-14 juga dapat dilihat bahawa tidak ada sebuah parti yang akan mampu menubuhkan kerajaan secara sendiri. Tidak seperti dulu sebagaimana BN yang dapat majoriti dua pertiga namun dengan keadaan baharu ini dikhuatiri kestabilan sukar dicapai.

“Bagi pihak parti UMNO pula, Presiden bukan lagi Perdana Menteri namun persefahaman itu boleh dibina dan diwujudkan.”

Jelas beliau, buat masa ini dan dalam beberapa siri mesyuarat yang dilaksanakan, UMNO lebih memikirkan kepada pilihan raya akan datang kerana tidak selesa dengan keadaan sekarang dan mahukan kestabilan masa hadapan.

“Macam mana kita nak pastikan kepada masalah yang berlaku hari ini tidak berulang, maka ianya mesti melalui pilihan raya,” katanya lagi. – UMNO Online

@umnoonline