UMNO Sentiasa Prihatin Keperluan Rakyat – Ahmad Taufik

KUALA LUMPUR, 17 Ogos- UMNO sejak dari dahulu lagi sentiasa prihatin dengan masalah masyarakat dan wakil-wakil rakyat parti tidak pernah mengabaikan tanggungjawab meskipun terpaksa menghadapi pelbagai cabaran dan rintangan, kata Ketua Penerangan UMNO Bahagian Gerik, Ahmad Taufik Yusoff.

Jelasnya, apabila pandemik COVID-19 melanda negara dan Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) 1.0 dikuatkuasakan maka UMNO Bahagian Gerik memainkan peranan yang lebih agresif dalam usaha membantu rakyat yang terjejas pendapatan.

Kata beliau, pada ketika itu Ahli Parlimen Gerik, Allahyarham Datuk Hasbullah Osman telah meluluskan peruntukan bakul makanan kepada 10,000 buah rumah dan bantuan ini sedikit sebanyak dapat meringankan beban rakyat yang terkesan dan kebanyakannya dari golongan petani dan peniaga kecil.

“Setelah Allahyarham Datuk Hasbullah Osman meninggal dunia usaha membantu rakyat diteruskan oleh dua orang ADUN, iaitu ADUN Pengkalan Hulu Datuk, Aznel Ibrahim dan ADUN Temengor Salbiah Mohamad serta seluruh ahli jawatankuasa bahagian dan ketua-ketua cawangan.

“Bantuan bakul makanan yang disalurkan oleh UMNO Bahagian khususnya wakil-wakil rakyat tidak bersifat berkala malah ianya berterusan sepanjang masa hingga sekarang. Kepimpinan UMNO cawangan diamanahkan untuk menyampaikan maklumat dan menyampaikan bakul makanan sekiranya ada pihak yang memerlukan dengan kadar yang segera.

“Selain itu, UMNO Bahagian juga berkolaborasi dengan beberapa NGO yang turut membantu dan peruntukan dari Kerajaan Negeri dan GLC juga diselaraskan oleh UMNO dan agensi-agensi kerajaan supaya tidak berlaku sebarang keciciran.

Tambah Ahmad Taufik, boleh dikatakan setiap hari UMNO Bahagian dan cawangan turun ke kawasan untuk meninjau keperluan dan kebajikan mereka yang dikuarantin.

“UMNO Bahagian khususnya wakil-wakil rakyat memainkan peranan aktif membantu rakyat yang sedang berkuarantin di rumah. Selain bakul makanan kering dan basah yang dihantar setiap tiga hari sekali keperluan-keperluan lain seperti susu dan lampin bayi juga disediakan kepada yang memerlukan.

“UMNO Bahagian juga menyediakan sebuah ambulan untuk menghantar dan menjemput pesakit ke hospital. Selain itu barisan hadapan juga tidak dilupakan dan bantuan untuk barisan hadapan juga dihulurkan di SJR dan pos-pos kawalan,” ujarnya lagi. – UMNO Online

@www.umnoonline.my

Dapatkan berita terkini UMNO terus ke Whatsapp Anda! Ikuti     Whatsapp Channel UMNO Online sekarang.