Diskaun Sewa Peruntukan Kerajaan Untuk Tanah Persekutuan, Bangunan Sehingga 31 Dis- Shamsul Anuar

PUTRAJAYA, 8 Jun – Kerajaan telah membuat pilihan untuk 50% penyewaan tanah dan bangunan persekutuan selama enam bulan lagi, menurut Menteri Tenaga dan Sumber Asli, Datuk Seri Dr Shamsul Anuar Nasarah.

Dalam satu kenyataan hari ini, dia mengatakan inisiatif itu akan dilanjutkan dari 1 Julai hingga 31 Disember.

“Diharapkan inisiatif ini dapat membantu meringankan beban mereka setelah melakukan total lockdown, dan juga untuk menyusun semula aliran tunai mereka untuk menopang perniagaan mereka yang menggunakan di tanah dan bangunan persekutuan,” katanya.

Kerajaan terdahulu telah mengumumkan perpanjangan diskaun sewa sehingga akhir bulan ini.

Mengenai kelangsungan premis Pameran Kebun Binatang dan Kebun Binatang (ZPT), Shamsul Anuar mengatakan, kerajaan telah meluluskan peruntukan awal sebanyak RM179,426 di bawah Tabung Penyayang Kebajikan Hidupan Liar kepada 10 ZPT yang terjejas teruk oleh keseluruhan lokap.

“Kali ini, peruntukan Dana Peduli Kesejahteraan Hidupan Liar didasarkan pada permohonan bantuan segera dari 10 ZPT,” katanya.

Semasa MCO tahun lalu, dia mengatakan kerajaan telah memperuntukkan RM3.9 juta sementara Tenaga Nasional Bhd telah menyalurkan RM500,000 setiap hari kepada 25 ZPT. – BERNAMA

@www.umnoonline.my

Dapatkan berita terkini UMNO terus ke Whatsapp Anda! Ikuti     Whatsapp Channel UMNO Online sekarang.