ATM Tawar Bantuan Logistik Penghantaran Vaksin Ke Pendalaman

KUALA LUMPUR, 8 Jun – Angkatan Tentera Malaysia (ATM) telah memberikan bantuan logistik kepada Kementerian Kesihatan (KKM) untuk memberikan vaksin COVID-19 ke kawasan pedalaman di seluruh negara, khas di Sabah dan Sarawak.

Menteri Kanan Pertahanan Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob mengatakan berikutan jalan di kawasan pedalaman yang tidak baik dan ATM yang mempunyai kelengkapan kenderaan yang boleh melalui jalan itu.

“Kalau boleh kita tidak mahu bawa masyarakat pedalaman keluar ke bandar, kita masuk ke dalam sampai ke perkampungan mereka. Sesetengah tempat di pedalaman mungkin tidak ada akses untuk masuk ke kawasan mereka. Jadi kita bawa jururawat, doktor dan sebagainya ke kampung mereka untuk vaksin.

“Kalau tidak ada akses langsung, kita akan bawa juga melalui helikopter, kita buka khemah di perkampungan mereka dan bagi suntikan,” katanya kepada pemberita semasa menggunakan Pusat Pemberian Vaksin (PPV) Pandu Lalu Tentera Darat di Kem Perdana Sungai Besi di sini hari ini.

Turut hadir Menteri Kesihatan Datuk Seri Dr Adham Baba dan Panglima Angkatan Tentera Jeneral Tan Sri Affandi Buang.

Sementara itu, Dr Adham mengatakan kerajaan telah memberikan komitmen untuk meluaskan PPV sedia ada untuk kaedah pandu lalu yang menggunakan kos lebih murah, teratur dan mudah.

Dia mengatakan negara kini berada dalam fasa kedua pemberian vaksin dengan stok vaksin sebanyak tujuh juta dos pada Jun dan 14 juta pada Julai.

“Untuk fasa kedua kita pelbagaikan PPV selain yang berada di klinik kesihatan, hospital atau dewan atau pusat perniagaan.

“Kita perlu luaskan lagi pemberian vaksin melalui kaedah pandu lalu seperti yang dikendalikan oleh ATM hari ini dan semalam,” katanya.- BERNAMA

@www.umnoonline.my

Dapatkan berita terkini UMNO terus ke Whatsapp Anda! Ikuti     Whatsapp Channel UMNO Online sekarang.