6 Sept Dengar Rayuan Abdul Azeez Batalkan Tuduhan Rasuah, Pengubahan Wang Haram

PUTRAJAYA, 8 Jun – Pengerusi Bekas Rayuan Tabung Haji Datuk Seri Abdul Azeez Abdul Rahim terhadap keputusan Mahkamah Tinggi yang menggunakan permohonannya untuk membatalkan pertuduhan rasuah dan pengubahan wang haram akan didengar di Mahkamah Rayuan pada 6 September.

Ia disahkan oleh peguamnya Amer Hamzah Arshad, dihubungi Bernama hari ini.

Pengurusan masalah yang berkaitan dengan perkara itu didengar hari ini di hadapan Timbalan Pendaftar Mahkamah Rayuan Mohd Khairi Haron. 

Pada 12 Mac lalu, Mahkamah Tinggi Kuala Lumpur meminta Abdul Azeez untuk membatalkan tiga pertuduhan rasuah dan 10 pertuduhan pengubahan wang haram yang dihadapinya.

Hakim Datuk Muhammad Jamil Hussin memerlukan waktu terdekat untuk melihat kesemua pertuduhan itu tidak cacat dan berlandaskan peruntukan undang-undang.

Abdul Azeez, 54, yang juga Ahli Parlimen Baling, mendapat perintah dari Mahkamah Tinggi untuk menangguhkan perbicaraan kesnya di Mahkamah Sesyen sementara menunggu keputusan rayuannya di Mahkamah Rayuan untuk membatalkan kesemua pertuduhan itu.

Dia menghadapi tiga pertuduhan yang diterima rasuah berjumlah RM5.2 juta projek jalan raya di Perak dan Kedah.

Selain itu, Abdul Azeez juga melihat 10 pertuduhan pengubahan wang haram berjumlah RM13.9 juta yang didakwa oleh syarikat Menuju Asas Sdn Bhd.

Dia dituduh melakukan kesalahan itu di CIMB Bank, Jalan Tun Perak di Kuala Lumpur pada 8 Dis 2010 dan di Affin Bank, Pusat Bandar Puchong, Selangor pada 13 Jun 2017 dan 10 April 2018, kesalahan pengubahan wang haram dilakukan di kawasan Lembah Klang antara 8 Mac 2010 dan 30 Ogos 2018.

Abang kepada Abdul Azeez, Datuk Abdul Latif, yang pada mulanya didakwa atas dua pertuduhan bersubahat dengan adiknya, didakwa menerima RM4 juta sebagai upah membantu syarikat Menuju Asas mendapatkan jalan raya secara tender terhad Kementerian Kerja Raya.

Abdul Latif, 63, dilepaskan tanpa dibebaskan (DNAA) pada Februari pada pihak pendakwaan mengemukakan permohonan.- BERNAMA

 

@www.umnoonline.my

Dapatkan berita terkini UMNO terus ke Whatsapp Anda! Ikuti     Whatsapp Channel UMNO Online sekarang.