UMNO Akan Pertahankan DUN Slim – Zahid


BAGAN DATUK, 18 Julai – Presiden UMNO, Datuk Seri Dr Ahmad Zahid Hamidi berkata parti akan mempertahankan kerusi Dewan Undangan Negeri (DUN) Slim.

“Oleh kerana kemenangan (sebelum ini) dan ADUN UMNO yang mewakili Barisan Nasional (BN) maka adalah menjadi kewajipan kepada UMNO untuk mempertahankan kerusi DUN Slim,” katanya ketika menjawab soalan media selepas perjumpaan khas bersama Ahli Jawatankuasa UMNO Bahagian Bagan Datuk empat peringkat, di sini hari ini.

Sebelum itu, Ahmad Zahid turut mengambil kesempatan melawat dan mendengar taklimat pembinaan Masjid Tuminah Hamidi di sini.

Berhubung dengan pemilihan calon, Ahmad Zahid yang juga Pengerusi BN berkata sudah pasti parti akan memilih calon anak tempatan yang terbaik atas cadangan bahagian dan negeri.

“Kita belum meneliti mana-mana calon kerana Perhubungan Negeri (UMNO Perak) belum mengemukakan nama kepada saya selaku Pengerusi BN tetapi kita akan mengambil kira pandangan daripada UMNO dan BN Tanjung Malim terutama Cawangan-cawangan dan Pusat Daerah Mengundi.

“Kita juga akan mengambil kira calon yang terbaik pada kali ini bagi menggantikan Allahyarham Datuk Mohd Khusairi Abd Talib.

“Saya mempunyai pegangan bahawa keutamaan harus diberikan kepada calon tempatan,” ujar Ahli Parlimen Bagan Datuk itu lagi.

Tambahnya juga, jentera BN kini sedang bersiapsiaga bagi menghadapi pilihan raya kecil (PRK) DUN tersebut.

Untuk rekod, ADUN Slim, Mohd Khusairi, 59, disahkan meninggal dunia akibat serangan jantung pada jam 4.15 petang di Hospital Bentong selepas tiba-tiba pengsan ketika bermain golf di Awana Genting Highlands Golf and Country Resort sekitar 2.30 petang Rabu lalu.

Mohd Khusairi, menjadi wakil rakyat Slim selama empat penggal sejak 2004 dan berkelulusan Sarjana Muda Sastera (Kepujian) dari Universiti Kebangsaan Malaysia.

Jenazah Allahyarham selamat dikebumikan di Tanah Perkuburan Islam Felda Sungai Behrang, Slim River, Perak pada jam 9.20 pagi keesokannya selepas disembahyangkan di Masjid Al Rahmaniah Felda Sungai Behrang kira-kira jam 8.30 pagi yang diimamkan oleh anak sulungnya, Mohd Amirul Khamil, 30. – UMNO ONLINE

Oleh: Zylan Moha

@www.umnoonline.my

Dapatkan berita terkini UMNO terus ke Whatsapp Anda! Ikuti     Whatsapp Channel UMNO Online sekarang.