Bebaskan Malaysia Daripada COVID-19 Tanggungjawab Bersama – PM Muhyiddin

KUALA LUMPUR, 12 Mei – Rakyat diingatkan agar bersama-sama melaksanakan tanggungjawab dalam memutuskan rantaian COVID-19 pada fasa Perintah Kawalan Pergerakan Bersyarat (PKPB) ketika ini bagi memastikan negara bergerak ke arah bebas daripada pandemik itu.

Perdana Menteri Tan Sri Muhyiddin Yassin berkata, fasa ini memerlukan usaha yang lebih jitu daripada seluruh rakyat Malaysia kerana disiplin diri amat penting bagi memastikan usaha memutuskan rantaian wabak COVID-19 sejak beberapa minggu lepas, bukanlah satu yang sia-sia.

“Selagi vaksin yang berkesan belum ditemui untuk melawan wabak ini, kita perlu memantapkan disiplin diri untuk memerangi COVID-19.

“Saya ingin mengajak seluruh rakyat Malaysia mematuhi prosedur operasi standard (SOP) atau peraturan yang telah ditetapkan. Jangan lakukan aktiviti yang berada dalam senarai aktiviti dan sektor yang tidak dibenarkan beroperasi sepanjang tempoh PKPB.

“Didik diri kita dan mereka di sekeliling untuk tingkatkan disiplin diri dan sentiasa menjaga kebersihan diri dan kawasan sekeliling,” katanya ketika menitipkan pesanan menerusi satu video yang disiarkan dalam laman Facebook Bernama TV hari ini.

Video yang berdurasi kira-kira empat minit itu juga disiarkan dalam laman sesawang www.bernama.com, Bernama Radio FM 93.9, saluran Astro 502, unifi tv 631 dan myfreeview 121 sebagai mesej kepada rakyat dalam mematuhi PKPB.

Muhyiddin, yang juga Ahli Parlimen Pagoh, turut mengingatkan rakyat agar mengamalkan tindakan pencegahan sebagai normal baharu kehidupan seperti disarankan Kementerian Kesihatan Malaysia antaranya jarak sosial, menjaga kebersihan diri dan memakai pelitup separuh muka di tempat awam.

“Disiplin diri anda. Ikuti saranan KKM dan pihak berkuasa. InsyaAllah, kita kekal selamat bersama,” katanya sambil memuji kecekalan rakyat dalam mengharungi tempoh PKP sejak lebih tujuh minggu lepas sehingga berjaya melandaikan lengkungan COVID-19 setakat ini.

Muhyiddin mengakhiri video itu dengan memakai pelitup separuh muka sambil menunjukkan isyarat bagus.

Dilapor pada 10 Mei lepas, kerajaan mengambil keputusan untuk melanjutkan tempoh PKPB selama empat minggu lagi, iaitu sehingga 9 Jun, 2020 atas nasihat KKM dan Majlis Keselamatan Negara (MKN), kerana usaha memerangi COVID-19 masih belum berjaya sepenuhnya. – BERNAMA

@www.umnoonline.my

Dapatkan berita terkini UMNO terus ke Whatsapp Anda! Ikuti     Whatsapp Channel UMNO Online sekarang.