COVID-19: LPSA Wajar Tangguhkan Bayaran Balik Pinjaman – Asyraf

KUALA LUMPUR, 2 April – Pemuda UMNO berharap kerajaan mengambilkira keluhan dan harapan ramai penjawat awam termasuklah persatuan-persatuan pekerja perkhidmatan awam yang mahukan penangguhan sementara bayaran balik pinjaman perumahan Lembaga Pembiayaan Perumahan Sektor Awam (LPPSA).

Ketuanya Datuk Dr Asyraf Wajdi Dusuki sebagaimana yang diumumkan melalui Pakej Ransangan Ekonomi Prihatin Rakyat 2020 (PRIHATIN) oleh Kerajaan pada 27 Mac lalu, penangguhan bayaran balik pinjaman atau moratorium turut dilakukan oleh institusi-institusi perbankan selama 6 bulan untuk mengurangkan beban rakyat yang sedang menjalani Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) akibat penularan wabak Covid-19.

“Pemuda UMNO berpendapat pemanjangan penangguhan bayaran balik LPPSA sedikit sebanyak dapat meringankan beban penjawat awam dan meningkatkan pendapatan yang boleh dibelanjakan (disposable income).

“Ini sekaligus merancakkan ekonomi negara sebagaimana yang digariskan dalam objektif PRIHATIN,” katanya menerusi catatan di facebook.

Ternyata tambah Asyraf lagi perbelanjaan domestik seperti makanan, utiliti dan barangan keperluan lain turut meningkat dengan perlaksanaan PKP yang turut memberi dampak besar kepada 1.7 juta penjawat awam.

“Justeru, Pemuda UMNO berharap pihak Kerajaan khususnya LPPSA dapat memberikan pertimbangan serius terhadap rayuan para peminjam dari kalangan penjawat awam yang banyak jasanya kepada negara selama ini,” katanya. – UMNO Online

@www.umnoonline.my

Dapatkan berita terkini UMNO terus ke Whatsapp Anda! Ikuti     Whatsapp Channel UMNO Online sekarang.