Rumah Terbuka Aidilfitri Semai Perpaduan – Bung Moktar

KOTA KINABALU, 28 April – Penganjuran rumah terbuka sempena sambutan Hari Raya Aidilfitri satu pendekatan bagi mengeratkan silaturahim dan memperkukuh perpaduan antara satu sama lain.

Selain itu ia turut berperanan bagi merapatkan hubungan antara pemimpin dengan rakyat dan mengetengahkan konsep berkongsi rezeki.

Bagi Pengerusi Barisan Nasional (BN) Sabah Datuk Seri Bung Moktar Radin, tradisi rumah terbuka dilaksanakan saban tahun ketika Aidilfitri namun tidak dibuat sejak beberapa tahun kebelakangan ini disebabkan penularan COVID-19.

“Alhamdulillah penularan COVID-19 di negara kita semakin berkurangan membolehkan kita dapat berkumpul dan mengadakan majlis rumah terbuka sempena sambutan Aidilfitri tahun ini, bagaimanapun kita masih dalam keadaan berwaspada dengan mematuhi SOP yang ditetapkan kerana jangkitan COVID-19 masih berlaku ketika ini,” katanya.

Beliau berkata demikian ketika ditemui selepas mengadakan majlis rumah terbuka Aidilfitri beliau di kediamannya di Luyang baru-baru ini.

Lebih 1,000 orang terdiri dari ketua-ketua UMNO bahagian, pemimpin-pemimpin masyarakat dan rakan-rakan dari pelbagai kaum dan agama menghadiri majlis tersebut.

Menurut Bung yang juga Pengerusi Badan Perhubungan UMNO Sabah, menerusi majlis seperti ini perpaduan kaum dapat diperkukuhkan melalui budaya kunjung-mengunjung dan hormat menghormati antara satu sama lain selaras dengan konsep kerajaan Perpaduan yang diperkenalkan oleh Perdana Menteri Datuk Seri Anwar Ibrahim

“Majlis rumah terbuka sebegini juga dapat meningkatkan lagi kemesraan antara rakyat dengan pemimpin iaitu kestabilan dan kemakmuran yang dikecapi hasil kerjasama semua kaum membolehkan setiap perayaan disambut bersama selaras dengan konsep Malaysia Madani iaitu memelihara rakyat daripada kancah perkauman dan mengelak usaha pihak tertentu yang menggunakan poltik identiti untuk memecah-belahkan masyarakat,” katanya.

Ketika diminta mengulas sambutan Aidilfitri tahun ini Bung yang juga Ahli Parlimen Kinabatangan berkata walaupun disambut sederhana namun cukup meriah.

“Kita faham kedudukan ekonomi negara masih dalam proses pemulihan dan semua pihak terjejas khususnya golongan B40, yang penting bukan meriahnya persediaan kita dari segi pakaian, makan dan minum tapi apa yang penting bagaimana kita manafaatkan sambutan ini ke arah menjalin hubungan silatulrahim.

“Ia menyemai keharmonian dan perpaduan yang cukup penting untuk menjana kestabilan politik dan pembangunan negara,” tambah Bung lagi. – UMNO Online

@www.umnoonline.my

Dapatkan berita terkini UMNO terus ke Whatsapp Anda! Ikuti     Whatsapp Channel UMNO Online sekarang.