Penagih Dadah Perlu Rawatan Pemulihan, Bukan Dipenjara – Mohd Isam

KUALA LUMPUR, 4 Julai – Ahli Parlimen Tampin, Datuk Mohd Isam Mohd Isa berpandangan sudah tiba masanya untuk kerajaan melaksanakan perubahan pendekatan rawatan pemulihan dadah berbanding hukuman.

Menurut beliau, perubahan tersebut sudah tentunya akan dapat mengatasi kekangan yang dihadapi penjara termasuklah kepadatan penghuni.

“Ia mesti dilakukan kerana boleh menyelesaikan masalah kesesakan penjara dan penagihan dadah secara serentak.

“Pendekatan sebegini adalah jauh lebih baik berbanding sekarang dan telah terbukti berkesan seperti yang berlaku di Portugal dan Netherland.

“Jika kita masih mengamalkan pendekatan lama, mana mungkin kita akan mendapat keputusan yang berbeza,” katanya.

Mohd Isam berkata demikian pada Perbahasan RUU Penagih Dadah (Rawatan Dan Pemulihan) (Pindaan) 2024, di Dewan Rakyat hari ini.

Beliau yang juga Ketua UMNO Bahagian Tampin dalam pada itu turut berharap Pasukan Khas Taktikal Narkotik (STING) yang dimansuhkan pada 2019 dapat dikembalikan.

Menurut beliau ini kerana masalah penyalahgunaan dadah masih lagi berleluasa ketika ia dimansuh, malah makin membimbangkan sejak ketiadaan pasukan tersebut.

“Saya berpendapat, sudah tiba masanya agar STINGS ini ditubuhkan kembali kerana terdapat keperluan besar untuk mengimbangi pindaan ini.

“Pasukan STING yang mula dibentuk pada Januari 2014, berperanan besar untuk memerangi ketua dadah terancang dan sindiket penyeludupan dadah tempatan serta antarabangsa.

“Setelah pembubaran STINGS, apakah mekanisma yang digunakan PDRM untuk menangkap ‘jerung-jerung’ dadah ini? Sehubungan itu, saya ingin mengetahui mengapakah pasukan penting tersebut dimansuhkan sebelum ini?

“Jika dadah masih mudah didapati dalam pasaran dan generasi baharu pula tiada kesedaran. Saya fikir, pindaan ini tidak akan memberi sebarang makna,” ujar beliau. – UMNO Online

@www.umnoonline.my

Dapatkan berita terkini UMNO terus ke Whatsapp Anda! Ikuti     Whatsapp Channel UMNO Online sekarang.