Pelaksanaan Putrajaya Sihat Sejahtera Dikemuka Dalam Mesyuarat Jawatankuasa Kabinet ANMS – Ahmad Zahid

PUTRAJAYA, 4 Mac – Cadangan pelaksanaan Putrajaya Sihat Sejahtera di bawah inisiatif Nasional Malaysia Sihat (ANMS) menjelang 2030, sudah dikemukakan pada mesyuarat Jawatankuasa Kabinet ANMS Bil 1/2024, kata Timbalan Perdana Menteri Datuk Seri Ahmad Zahid Hamidi.

Dalam satu kenyataan hari ini, beliau yang juga Pengerusi Jawatankuasa Kabinet ANMS berkata, cadangan itu menarik perhatian beliau susulan statistik kadar obesiti, kurang melakukan aktiviti fizikal dan paras kolesterol dalam darah bagi penduduk di Putrajaya, melebihi kadar populasi nasional.

Ahmad Zahid berkata, antara objektif pelaksanaan program yang memfokuskan kepada penjawat awam itu ialah meningkatkan literasi kesihatan, meningkatkan penglibatan penjawat awam dalam aktiviti pembudayaan hidup sihat termasuk saringan kesihatan dan meningkatkan amalan kebersihan persekitaran.

 

Pada 2022, Jabatan Perangkaan (DOSM) melaporkan 16.1 peratus punca kematian di Putrajaya ialah penyakit jantung iskemik, diikuti 10 peratus pneumonia iaitu jangkitan kuman atau radang paru-paru dan 5.2 peratus penyakit serebrovaskular (angin ahmar/strok).

Berkongsi kerangka pelaksanaan Putrajaya Sihat Sejahtera, Ahmad Zahid berkata, program yang dicadangkan untuk tempoh enam tahun bermula tahun ini akan diadakan di tempat kerja penjawat awam sama ada di kementerian, jabatan atau agensi kerajaan.

Beliau berkata, ANMS merangkumi aspek tingkah budaya hidup sihat antaranya hidup aktif, persekitaran yang menyokong, pemakanan sihat dan minda sihat, manakala strategi pula melibatkan literasi kesihatan, intervensi kesihatan dan pengiktirafan.

“Saya berharap agar ANMS berupaya membentuk rakyat negara ini dalam membudayakan cara hidup sihat, sebagai benteng utama bagi mencegah pelbagai penyakit, seterusnya mengekalkan kesejahteraan kesihatan sesuai dengan hasrat kerajaan yang terkandung dalam Konsep Malaysia MADANI,” katanya.

Ahmad Zahid yang juga Menteri Kemajuan Desa dan Wilayah berkata, dua perkara lain turut dikemukakan dalam kertas pertimbangan pada mesyuarat itu iaitu, pemberian geran pasukan Ejen Kesihatan Komuniti Malaysia (MyCHAMPION) di bawah agenda ANMS dan laporan pencapaian inisiatif ANMS.

ANMS yang dilancarkan pada 11 Nov 2022 itu, berteraskan kepada empat objektif iaitu mempromosi pembudayaan hidup sihat untuk meningkatkan kesejahteraan kesihatan; menyediakan persekitaran menyokong kesejahteraan kesihatan; memperkasakan individu dan komuniti dalam kawalan kesihatan kendiri; serta memperkukuh kerjasama dalam kalangan pihak berkepentingan untuk mencapai kesejahteraan kesihatan.

Beliau berkata, mesyuarat itu turut membincangkan pelaksanaan inisiatif Promosi Kesihatan ANMS Fasa Kedua (2023-2035), yang menumpukan kepada beberapa agenda antaranya aktiviti promosi, pengukuhan infrastruktur, meningkatkan solidariti rakan strategik serta komuniti, bagi melahirkan rakyat yang sihat sejahtera melalui Kempen Promosi Kesihatan Nasional dan Sambutan Bulan Malaysia Sihat Sejahtera (BMSS).

“Semasa mesyuarat, saya turut menyatakan bahawa Kerajaan Perpaduan turut memberi tumpuan kepada agenda meningkatkan kualiti kesihatan rakyat. Komitmen ini diterjemah menerusi Belanjawan 2024 yang memperuntukkan RM30 juta bagi melaksanakan inisiatif ANMS, meliputi Kempen Promosi Kesihatan Nasional, Inisiatif Saringan Kesihatan Kebangsaan, Wellness Hub dan sebagainya,” katanya.

Untuk menjayakan agenda yang telah dirancang bagi mencapai objektif memastikan kesejahteraan kesihatan rakyat Malaysia, beliau berkata semua rakan strategik termasuk kementerian, jabatan, agensi swasta dan badan bukan kerajaan (NGO) di semua peringkat, telah bersedia memberikan komitmen padu bagi melaksanakan inisiatif ANMS Fasa Kedua.

Ahmad Zahid berkata, semua kementerian akan menyenaraikan inisiatif yang menyokong ANMS dan menjadikan ANMS sebagai agenda dalam kalendar tahunan kementerian masing-masing. – BERNAMA

@www.umnoonline.my

Dapatkan berita terkini UMNO terus ke Whatsapp Anda! Ikuti     Whatsapp Channel UMNO Online sekarang.