Mohon Pengampunan Penuh Sebagai Santuni Permintaan Najib, Keluarga

PUTRAJAYA, 8 Feb – Pertimbangan memfailkan permohonan baharu untuk pengampunan penuh bagi Datuk Seri Najib Tun Razak adalah sebagai menyantuni permintaan bekas perdana menteri itu dan anggota keluarganya, kata Presiden UMNO Datuk Seri Dr Ahmad Zahid Hamidi.

Ahmad Zahid yang juga Timbalan Perdana Menteri serta Menteri Kemajuan Desa dan Wilayah, bagaimanapun berkata langkah-langkah yang akan diambil nanti berhubung perkara itu perlu mengambil kira rasa hormat kepada Yang di-Pertuan Agong Sultan Ibrahim.

“Kita ke arah menyantuni permintaan Najib dan ahli keluarganya.

“Eloklah langkah yang akan dibuat nanti mengambil kira rasa hormat kita kepada Yang di-Pertuan Agong ke-17 kerana baginda mempunyai kuasa sepertimana termaktub dalam Perlembagaan (Perlembagaan Persekutuan),” katanya.

Ahmad Zahid berkata demikian kepada pemberita selepas Majlis Perhimpunan Bulanan Kementerian Kemajuan Desa dan Wilayah di sini hari ini.

Sebelum ini, bekas Ahli Parlimen Pekan itu dilapor berhasrat memfailkan permohonan baharu untuk mendapatkan pengampunan penuh daripada Sultan Ibrahim.

Semalam, peguam utama Najib, Tan Sri Muhammad Shafee Abdullah dilapor berkata pihaknya akan berbuat demikian pada masa yang sesuai dan menunggu arahan anak guamnya itu.

Dalam pada itu, Ahmad Zahid menegaskan keputusan pengampunan adalah hak mutlak Yang di-Pertuan Agong berdasarkan Perkara 42(1) Perlembagaan Persekutuan.

“Saya fikir untuk kita hormati keputusan yang (telah) dibuat Lembaga Pengampunan kerana Yang di-Pertuan Agong ke-16 (Al-Sultan Abdullah Ri’ayatuddin Al-Mustafa Billah Shah) yang pengerusikan.

“Mengikut Perkara 42(1) Perlembagaan Persekutuan menyebut bahawa itu adalah hak mutlak sepenuhnya Yang di-Pertuan Agong. Maka siapa pun individu termasuk peguam hendaklah menghormati keputusan ini dan selanjutnya kita ambillah langkah-langkah dari segi perundangan dan langkah perlu untuk kita mengusahakan pembelaan ini kepada (Datuk Seri) Najib,” katanya.

Pada 2 Feb lepas, media melaporkan Najib diberikan pengurangan 50 peratus bagi hukuman penjara 12 tahun yang sedang dijalaninya sejak 2022, sekali gus menyaksikan bekas perdana menteri itu bakal dibebaskan pada 23 Ogos 2028.

Selain tarikh pembebasan awal itu, Urusetia Lembaga Pengampunan Wilayah-Wilayah Persekutuan Kuala Lumpur, Labuan dan Putrajaya, Bahagian Hal Ehwal Undang-Undang, Jabatan Perdana Menteri, turut mengumumkan denda perlu dibayar oleh Najib dikurangkan daripada RM210 juta kepada RM50 juta. – BERNAMA

@www.umnoonline.my

Dapatkan berita terkini UMNO terus ke Whatsapp Anda! Ikuti     Whatsapp Channel UMNO Online sekarang.