Azalina Gesa Komuniti Libat Diri Dalam Proses Kemampanan Penuaan Aktif Di Malaysia

SHAH ALAM, 11 Ogos – Pembabitan aktif masyarakat dalam menggalakkan proses penuaan secara mampan dan aktif sangat penting ketika Malaysia, seperti kebanyakan negara maju lain di seluruh dunia, menuju ke arah masyarakat menua.

Menteri di Jabatan Perdana Menteri (Undang-undang dan Pembaharuan Institusi) Datuk Seri Azalina Othman Said yang membuat gesaan itu menekankan bahawa pencapaian jangka hayat yang lebih sihat melalui penuaan aktif, bergantung kepada penglibatan yang mantap daripada masyarakat tempatan dan bukannya bergantung semata-mata kepada inisiatif kerajaan.

“Komuniti seperti kejiranan, ahli politik tempatan dan universiti perlu melaksanakan lebih banyak inisiatif terhadap konsep penuaan aktif dan tidak menyerahkan segala-galanya kepada kerajaan.

“Penuaan aktif tidak boleh dicapai tanpa penyertaan masyarakat, dan jika ini dicapai … maka akar umbi boleh menuntut dan kerajaan boleh bertindak balas,” kata Azalina kepada Bernama selepas merasmikan Simposium Antarabangsa Mengenai Penuaan Aktif (ISAA) pertama yang berlangsung dari 11 hingga 13 Ogos.

Simposium ini menyediakan platform untuk perwakilan mendapatkan pandangan baharu dan strategi inovatif dalam usaha menggalakkan warga emas menjalani gaya hidup aktif.

Azalina juga menyatakan mengenai perlunya Malaysia mencapai keseimbangan antara segmen masyarakat muda dan tua bagi memastikan penuaan dengan pergantungan minimum.

Untuk memenuhi keperluan Malaysia yang dijangkakan menjadi negara tua menjelang 2030 dengan populasi 60-an ke atas melepasi 15 peratus daripada tenaga kerja, Azalina menekankan mengenai pentingnya negara bersedia dengan bilangan pakar geriatrik, jururawat dan profesional penjagaan kesihatan lain yang mencukupi, termasuk penjaga keluarga.

Sebagai penyokong penuaan aktif, Azalina sendiri menubuhkan Pusat Penuaan Aktif pertama di Malaysia untuk individu berumur 60 tahun ke atas di daerah Parlimen Pengerang yang diwakilinya, yang dikenali sebagai “Rakan Aktif Parlimen Pengerang.”

Antara perkhidmatan yang ditawarkan di pusat itu ialah menetapkan program senaman untuk meningkatkan kesihatan jantung dan sistem muskuloskeletal.

Sementara itu, Ketua Pegawai Eksekutif ISAA 2023, Prof Dr Muhammad Lee berkata persidangan itu, yang menampilkan 23 penceramah dari sembilan negara, bertujuan untuk meneroka penjagaan kesihatan dan penyelesaian pencegahan yang berkesan untuk penduduk Malaysia yang semakin menua.

“Persidangan itu menghimpunkan profesional, penyelidik dan individu dari pelbagai negara untuk membincangkan promosi penuaan yang sihat dan aktif melalui pemakanan, senaman, teknologi dan penglibatan sosial.

Matlamat utama kami adalah untuk membincangkan cara memperlahan proses penuaan manusia melalui latihan fizikal,” kata Muhammad Lee.

Kekuatan teras untuk warga emas, teknologi senaman untuk warga emas, serangan jantung dan program kecergasan komuniti adalah beberapa topik utama yang akan dibincangkan pada persidangan itu.

Untuk maklumat lanjut mengenai persidangan itu, layari www.isaa.com.my. – BERNAMA

@www.umnoonline.my

Dapatkan berita terkini UMNO terus ke Whatsapp Anda! Ikuti     Whatsapp Channel UMNO Online sekarang.