Utamakan Keselamatan Rakyat Malaysia, Dr Zambry Laksana Tugas Sebaik Dilantik Menteri Luar

KUALA LUMPUR, 6 Dis – Kesungguhan dalam melaksanakan amanah dan tanggungjawab demi kepentingan rakyat khususnya berkaitan keselamatan sentiasa menjadi keutamaan dalam kepimpinan Barisan Nasional (BN).

Hal ini telah dibuktikan oleh Menteri Luar, Datuk Seri Dr Zambry Abd Kadir yang telah melaksanakan tugasnya sebaik sahaja dilantik biarpun belum memasuki pejabat secara rasmi.

Perkara tersebut telah didedahkan oleh bekas penyampai berita Norzie Pak Wan Chek melalui media sosialnya yang melahirkan penghargaan dan berterima kasih kepada Dr Zambry, Wisma Putra serta Kedutaan Malaysia dalam membantu permasalahan anak saudaranya di Dublin, Ireland baru-baru ini.

“Keempat-empat mereka sedang menunggu bas untuk membawa mereka pulang ke penginapan mereka di Airbnb apabila mereka diejek oleh sekumpulan remaja lelaki dengan kata-kata berbaur perkauman.

“Mereka memukul anak saudara saya di belakang lehernya. Rakan anak saudara saya dan saudara lelaki rakan itu dengan cepat melindunginya, dan tidak sekali pun menyentuh penyerang kerana mereka jelas kalah bilangan.

“Selebihnya budak lelaki itu kemudian melangkah masuk dan mula menumbuk rakan serta lengan, mata dan belakang anak saudara saya. Mereka hanya pergi selepas anak saudara saya berjaya mendail 999 dan menghubungi polis, manakala adik perempuan rakan itu menjerit meminta tolong,” katanya yang memaklumkan mereka turut membuat laporan di balai polis berhampiran.

Norzie yang bimbang dengan keadaan anak saudaranya memutuskan untuk menghubungi seorang rakan di Wisma Putra dan dalam beberapa minit, Dr Zambry telah menghubunginya sendiri serta berjanji bahawa keempat-empat mereka akan dipastikan selamat.

“Apa yang berlaku kepada anak saudara saya dan rakan-rakannya malam itu tidak sepatutnya berlaku kepada sesiapa.

“Tetapi, saya mesti katakan ini, bahawa pada Ahad (4 Dis), Dr Zambry masih belum masuk (secara rasmi sebagai menteri luar negeri), tetapi dia berjaya untuk saya. Dia dan pasukannya berusaha keras (untuk menawarkan bantuan).

“Dari lubuk hati saya, terima kasih tuan. Saya tahu sekarang Wisma Putra berada di tangan yang baik,” katanya yang memaklumkan bahawa anak saudaranya telah meninggalkan Dublin dan tiba di rumah di sini. – UMNO Online

@www.umnoonline.my

Dapatkan berita terkini UMNO terus ke Whatsapp Anda! Ikuti     Whatsapp Channel UMNO Online sekarang.