Hipokrasi Bersih, PH Sangat Melucukan – Dr Asyraf

KUALA LUMPUR, 29 Ogos – Ketua Pergerakan Pemuda UMNO Malaysia, Datuk Dr Asyraf Wajdi Dusuki hari ini mengimbas kembali tindakan Pakatan Harapan (PH) yang melakukan salah guna kuasa demi mempertahankan kepentingan diri mereka.

Katanya, sepanjang pentadbiran selama 22 bulan pelbagai helah dilakukan termasuk campur tangan dalam Institusi Kehakiman dan Perundangan Negara.

“Sungguh melucukan apabila BERSIH dan kumpulan PH kini menyelar Datuk Azalina Othman Said kerana mencadangkan bahawa Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob sepatutnya menukar Peguam Negara semasa menjadi Perdana Menteri dan untuk mereka menuntut orang ramai menghormati badan kehakiman.

“Jangan lupa 22 bulan PH memerintah apa yang mereka lakukan terhadap Sistem Kehakiman dan Institusi Perundangan Negara,” katanya menerusi satu hantaran di Facebook.

Beliau juga turut menyenaraikan tindakan yang dilakukan PH selama tempoh tersebut:

1. Majlis Penasihat Kerajaan ataupun Council of Elders memanggil Ketua Hakim ketika itu untuk menghadap mereka dan mendesak peletakan jawatan mereka.

RUJUKAN: Apabila Tun Dr Mahathir Mohamad disoal oleh wartawan di Jepun, dia bukan sahaja mempertahankan tindakan Daim tetapi ia juga dilaporkan: Tun Dr Mahathir Mohamad berkata “majlis telah menunjukkan kepada dua hakim — Ketua Hakim Negara Tun Md Raus Sharif dan Presiden Mahkamah Rayuan Tan Sri Zulkefli Ahmad Makinudin – adalah lebih baik jika mereka meletakkan jawatan.”

https://www.nst.com.my/…/it-appears-even-post-chief…

2. DAP berjaya melobi dengan hebat sekali Richard Malanjum untuk dilantik Ketua Hakim Negara.

RUJUKAN: “Terdapat juga kempen untuk melantik Ketua Hakim Sabah dan Sarawak Tan Sri Richard Malanjum untuk menggantikan Raus. Saya telah menyatakan pandangan saya terhadap ahli politik dan peguam yang sehaluan dengan parti pemerintah yang berbuat demikian kerana ia menunjukkan bahawa hakim adalah orang mereka.”

https://www.nst.com.my/…/it-appears-even-post-chief…

RUJUKAN: Kit Siang: Sokong Richard Malanjum sebagai Ketua Hakim seterusnya, mencipta sejarah sebagai yang pertama dari Sabah/Sarawak untuk mengetuai badan kehakiman Malaysia

https://twitter.com/limkitsiang/status/790136442919931904…

Campur tangan PH dalam menukar Ketua Hakim Negara kepada calon pilihan mereka Tan Sri Richard Malanjun turut mendapat kritikan hebat daripada Bekas Ketua Hakim Negara Tun Abdul Hamid yang menyifatkan campurtangan Eksekutif dalam perlantikan Hakim. Ini juga disahkan oleh Tommy Thomas dalam bukunya.

(https://www.bharian.com.my/…/jawatan-ketua-hakim-negara…)

3. Ketua Hakim baharu kemudiannya bersara dan berkempen bagi pihak PH+ pada pilihan raya Sabah 2020 termasuk naik pentas bersama Guan Eng untuk ceramah politik.

Mencari undi untuk Warisan, bekas Ketua Hakim Negara menggesa rakyat Sabah menolak kuda tua

https://www.malaysiakini.com/news/543857

Dan dia segera dilantik sebagai pengerusi syarikat BFF (rakan karib) Mahathir.

“Bekas Ketua Hakim Negara Richard Malanjum kini pengerusi Berjaya Land”

https://www.theedgemarkets.com/…/former-chief-justice…

4. Ketua Hakim Negara semasa menghargai Richard Malanjum atas pelantikannya sebagai Ketua Hakim.

Beliau juga merakamkan penghargaan kepada Yang Di-Pertuan Agong dan bekas ketuanya, Tan Sri Richard Malanjum di atas pelantikan itu.

Berkahwin dengan empat anak kepada peguam Datuk Zamani Ibrahim, dia menyifatkan keluarganya, khususnya suaminya, sebagai tonggak sokongan dalam perkembangan kerjayanya.

“Mereka adalah tenaga penggerak saya, terutamanya suami saya yang sentiasa mengingatkan saya bahawa legasi seorang hakim adalah penghakiman yang dia buat,” kongsinya.

https://www.theborneopost.com/…/bukan-beban-tetapi…/…

5. PH secara tidak sah memecat Peguam Negara ketika itu dan menggantikannya dengan pilihan DAP, Tommy Thomas.

Kerajaan bersetuju untuk menyelesaikan saman pemberhentian yang salah oleh bekas Peguam Negara Apandi”

https://www.malaymail.com/…/govt-settles-rm2…/2053252

Thomas: “Saya mempunyai sokongan kepada pembesar DAP untuk menjadi AG

https://www.thestar.com.my/…/thomas-i-had-support-of…

6. Meletakkan pemimpin kanan parti PH iaitu Ahli Majlis Pimpinan Tertinggi PKR Latheefa Koya sebagai ketua SPRM.

Ketua SPRM baharu Latheefa Koya masih disenaraikan sebagai ahli PKR,” kata Setiausaha Agung parti itu.

https://sg.finance.yahoo.com/…/macc-chief-latheefa…

“Jadi… PH dan BERSIH masih berani menyeru orang lain supaya menghormati jawatan Peguam Negara dan Badan Kehakiman?” soal beliau. – UMNO Online

@www.umnoonline.my

Dapatkan berita terkini UMNO terus ke Whatsapp Anda! Ikuti     Whatsapp Channel UMNO Online sekarang.