My5G Perkukuh Keupayaan Keselamatan Siber Negara

CYBERJAYA, 14 Dis – Malaysia akan menubuhkan Makmal Ujian Keselamatan Siber 5G (My5G) bagi memperkukuh keupayaan keselamatan siber negara sebagai persediaan melaksanakan rangkaian tekknologi 5G.

Makmal yang bakal ditempatkan di premis CyberSecurity Malaysia (CSM), Menara Cyber ​​Axis di sini itu, dijangka beroperasi sepenuhnya menjelang 2023.

Menteri Komunikasi dan Multimedia Tan Sri Annuar Musa berkata My5G akan menjadi makmal penilaian dan ujian keselamatan pakar bagi peranti 5G dan ekosistem yang menghasilkan metodologi ujian, alatan ujian, kit alatan dan perkhidmatan ujian yang memfokuskan pada ujian fungsi keselamatan dan ujian penembusan pada ekosistem 5G.

“Makmal My5G juga dijangka menukarkan perkhidmatan khusus kepada perkhidmatan pembangunan yang cekap untuk membolehkan orang ramai melatih bakal penilai, penguji, pembangun dan pengguna tentang kepentingan keselamatan siber dalam ekosistem 5G, terutamanya mengenai keselamatan 5G,” katanya sempena ucapan perasmian CSM-Awards, Conference and Exhibitions (CSM-ACE) 2021 di sini, hari ini.

Teks ucapan beliau dibacakan oleh Ketua Setiausaha Kementerian Komunikasi dan Multimedia, Datuk Seri Mohammad Mentek.

Penubuhan My5G ini adalah hasil kerjasama sama antara Huawei Technologies Malaysia, Celcom Axiata dan CSM.

Annuar berkata walaupun teknologi 5G membawa ketersambungan yang lebih pantas dan lebar jalur yang lebih besar, ekosistem yang berkembang akan terdedah kepada serangan siber menjadikan rangkaian 5G lebih terdedah kepada risiko keselamatan siber yang berpunca daripada perisian dan perkakasan hasad atau berniat jahat, komponen palsu dan juga risiko kelemahan generasi memandangkan rangkaian 5G dibina di atas rangkaian lanjutan generasi sebelumnya.

Dalam memperincikan kerjasama tiga pihak, Annuar berkata Huawei Technologies akan membekalkan peralatan 5G dan ketersambungan 5G untuk membolehkan pembangunan ujian 5G yang terdiri daripada Rangkaian Akses Radio (RAN), Rangkaian Tepi dan Rangkaian Teras 5G manakala Celcom Axiata menyediakan sambungan rangkaian dan liputan 4G.

CSM akan menyumbang pasukan sumber manusia seperti Penguji Keselamatan Kompeten dan Juruaudit untuk Penilaian Keselamatan 5G antara lain bagi tujuan mendapatkan kelulusan penggunaan percubaan spektrum 5G dan peralatan 5G daripada badan kawal selia sebelum mengendalikan makmal ujian dan untuk menilai dan mengesahkan peranti 5G dan 5G perkhidmatan infrastruktur, katanya.

“Saya yakin Makmal Ujian Keselamatan Siber 5G ini akan menjadi pusat rujukan yang diiktiraf di peringkat antarabangsa untuk keselamatan 5G,” kata Annuar.

Pada 7 Dis, Annuar berkata Kabinet membuat keputusan muktamad mengenai model borong tunggal bagi pelancaran rangkaian 5G menjelang Januari 2022 selepas mendapat maklum balas daripada syarikat telekomunikasi dan pemain industri.

Kabinet masih berbincang sama ada mahu menggunakan 5G melalui sistem rangkaian borong tunggal (SWN) atau mempunyai berbilang sistem untuk membenarkan beberapa persaingan, katanya.

Pada majlis hari ini, Modul Kesedaran Keselamatan Siber Kebangsaan (MKKSN) (Modul Kesedaran Keselamatan Siber Nasional) dan Projek Peningkatan Keselamatan untuk Perusahaan Kecil & Sederhana (PKS) (PGPK) (Program Galakan Pemerkasaan Keselamatan Siber Malaysia) telah dilancarkan.

Annuar berkata modul MKKSN, yang dibangunkan bersama antara CSM dan Bahagian Sumber Pendidikan dan Teknologi Kementerian Pendidikan, memenuhi keperluan pelajar sekolah rendah dan menengah, meliputi prinsip dan topik keselamatan siber utama daripada etika dalam talian dan kewarganegaraan digital.

“Melalui inisiatif pengajaran dan pembelajaran, amalan terbaik dan langkah pencegahan disebarkan bagi mengelak murid sekolah dan guru menjadi mangsa serangan siber,” katanya.

Mengenai PGPKS, beliau berkata program itu direka untuk melengkapkan keperluan PKS, yang sangat bergantung kepada teknologi ICT, dalam menghadapi cabaran keselamatan siber melalui pemeriksaan kesihatan keselamatan siber yang komprehensif. – BERNAMA

@www.umnoonline.my

Dapatkan berita terkini UMNO terus ke Whatsapp Anda! Ikuti     Whatsapp Channel UMNO Online sekarang.