Kos RM50.4 Bilion Bukan Perbelanjaan Kerajaan Tapi Nilai KDNK – Najib

KUALA LUMPUR, 24 Mei – Jikapun kos sebenar Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) 1.0 adalah RM2.4 bilion sehari maka PKP ketat selama 21 hari bersamaan RM50.4 bilion, ujar bekas Perdana Menteri Datuk Seri Mohd Najib Tun Abdul Razak.

Kata bekas Menteri Kewangan itu, jumlah Keluaran Dalam Negara Kasar (KDNK) negara setahun sekitar RM1.4 trilion maka RM50.4 bilion adalah 3.57% daripada KDNK.

“Kos RM50.4 bilion ini bukan perbelanjaan kerajaan tapi nilai KDNK.

“Jika kerajaan nak belanja untuk bantuan bagi 21 hari ini moratorium tanpa faedah tiga bulan takde kos bagi kerajaan. i-Sinar 2.0 dan i-Lestari 2.0 pada kadar separuh versi 1.0 takde kos bagi kerajaan. Bantuan RM1,000 darab empat juta penerima adalah RM4 bilion. Geran perniagaan kecil (GKP) RM1,000 sekali lagi termasuk bantuan kepada pemandu teksi/Grab adalah RM3 bilion.

“Tapi masalahnya ialah kerajaan sudah pinjam/jual aset/korek sebanyak RM115 bilion dari permulaan tahun hingga sekarang,” katanya dalam satu hantaran di Facebook.

Tambah Ahli Parlimen Pekan itu, adalah tidak benar bahawa kos untuk buat PKP 1.0 sekali lagi adalah RM500 bilion atau etengah trilion.

“Jikapun nak guna kos RM2.4 bilion sehari diberi kerajaan, RM500 bilion ini bersamaan dengan 208 hari.

Takde siapa suruh buat PKP selama 208 hari.

“Tapi PKP amat ketat bagi 21 hari ini mampu memberi impak paling maksima untuk membendung COVID sebab tempoh inkubasi virus adalah sehingga 14 hari,” tegasnya lagi.

Jelasnya, apabila COVID berjaya diturunkan dengan ketara dan ‘frontliners’ serta hospital tidak lagi pada paras kritikal, ekonomi akan menerima nafas baru dan memulih dengan laju.

“Perlu ingat bahawa pengorbanan bersama untuk seketika adalah jauh lebih menguntungkan dan saksama berbanding penderitaan jangka masa panjang yang tidak seimbang di mana ada yang langsung tak terkesan tapi ramai telah terkorban,” katanya. – UMNO ONLINE

@www.umnoonline.my

Dapatkan berita terkini UMNO terus ke Whatsapp Anda! Ikuti     Whatsapp Channel UMNO Online sekarang.