Isu Tunggakan Gaji Perak FC: RM4 Juta Sudah Dibantu, Tidak Adil Tuding Jari Kepada Kerajaan Negeri – MB Perak

TANJUNG MALIM, 7 April – Tidak adil untuk menuding jari menyalahkan kerajaan negeri sepenuhnya dalam isu kegagalan Perak FC membayar gaji para pemain dipercayai dua bulan tertunggak, kata Menteri Besar Datuk Saarani Mohamad.

Beliau berkata kerajaan negeri telah membayar sebanyak RM4 juta tunggakan gaji pemain Perak FC, sekali gus menepis dakwaan peminat bola sepak Perak kononnya kerajaan negeri tidak prihatin dengan masalah dihadapi pasukan itu.

“Kita sudah pun membantu (membuat bayaran) kira-kira RM4 juta. Dulu saya bantu RM2.5juta untuk tertunggak dua bulan, dan baru-baru ini lagi RM1.5 juta. Tidak adil untuk mengatakan kerajaan negeri tidak langsung membantu mereka.

“Juga tidak adil untuk meletakkan tanggungjawab ini 100 peratus kepada kerajaan negeri. Sebab saya tidak boleh hanya melihat sukan bola sepak sahaja. Saya kena lihat hoki, bola tampar, bola jaring semua sukan saya kena lihat,” katanya ketika ditemui pemberita di Program Menteri Besar Bersama Rakyat (MESRA) di Parlimen Tanjung Malim, di sini hari ini.

Beliau mengulas isu yang hangat diperkatakan ketika ini membabitkan pasukan Liga Super Perak FC dikhabarkan tidak membayar gaji pemain dalam jangka masa agak lama iaitu dua bulan.

Perak berdepan pelbagai isu pada awal musim ini termasuk menamatkan kerjasama dengan pengendali sebelumnya Mehmet Durakovic berikutan tidak sehaluan dengan jurulatih yang membantu skuad itu meraih Piala Malaysia 2018.

Beliau turut menjelaskan bahawa Perak FC adalah di bawah Persatuan Bola sepak Perak (PAFA) dan bukan di bawah kerajaan negeri sepenuhnya untuk membiayai gaji, sekali gus meminta peminat bola sepak negeri itu agar bertenang ketika pihaknya menyelesaikan isu berkenaan.

Menurut beliau, pihaknya juga telah memujuk beberapa syarikat berkaitan kerajaan (GLC) untuk membayar tunggakan berkenaan walaupun itu bukan tanggungjawabnya.

Sementara itu, Saarani berkata kerajaan negeri tidak boleh hanya menumpukan kepada satu jenis sukan semata-mata khususnya dalam sudut bantuan peruntukan membabitkan kos yang tinggi.

“Kalau kata bola sepak memerlukan RM2 juta sebulan, nilai ini anda tidak boleh letakkan kepada kerajaan negeri untuk menanggungnya. Ini tidak adil.

“Sebab, ia duit rakyat, bukan duit Persatuan Bola Sepak atau pungutan tiket. Duit cukai ini saya perlu bagi balik kepada rakyat,” katanya. – BERNAMA

@www.umnoonline.my

Dapatkan berita terkini UMNO terus ke Whatsapp Anda! Ikuti     Whatsapp Channel UMNO Online sekarang.