Cadangan Buka Pintu Sempadan Untuk Rakyat Malaysia Ulang-Alik Ke Singapura Sedang Dirunding – Ismail Sabri

KUALA LUMPUR, 23 Nov – Kementerian Luar sedang berunding dengan kerajaan Singapura berhubung cadangan membuka pintu sempadan dan membenarkan rakyat Malaysia berulang-alik dari Johor ke republik itu untuk bekerja.

Menteri Kanan (Kluster Keselamatan) Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob berkata cadangan prosedur operasi standard (SOP) berhubung perkara itu telah pun disiapkan oleh Kerajaan Negeri Johor bersama Jabatan Kesihatan Negeri Johor untuk diteliti oleh Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM).

“Saya difahamkan hampir 200,000 rakyat kita yang bekerja di Singapura berulang-alik menggunakan motosikal dan sebagainya. Perkara ini masih dirundingkan oleh Kementerian Luar kerana ia melibatkan kerjasama dua hala antara Malaysia dan Singapura.

“KKM akan berbincang dengan Kementerian Kesihatan di Singapura berhubung cadangan SOP tersebut dan selepas ada persetujuan, barulah Kementerian Luar (Malaysia dan Singapura) akan berbincang dari segi kebenaran untuk berulang-alik,” katanya pada sidang media perkembangan Perintah Kawalan Pergerakan Bersyarat (PKPB) dan PKP Pemulihan (PKPP) di sini hari ini.

Beliau mengulas laporan akhbar yang memaklumkan ada rakyat Malaysia terperangkap di republik itu akibat penutupan sempadan sekali gus menghalang mereka berulang-alik dari Johor seperti sebelum ini.

Laporan tersebut turut memaklumkan disebabkan kos sara hidup yang tinggi di Singapura, mereka terpaksa hidup sebagai gelandangan di republik itu.

Mengulas lanjut, Ismail Sabri berkata Majlis Keselamatan Negara (MKN) juga sedang mendapatkan maklumat berkaitan rakyat Malaysia yang bekerja di Singapura dan masalah yang mereka hadapi.

“Selama ini tidak tahu sama ada mereka masih lagi bekerja atau diberhentikan, ataupun masih bekerja tanpa gaji… kita tidak tahu. Kita minta MKN dapatkan lebih banyak butiran tentang masalah yang dihadapi oleh pekerja Malaysia di Singapura,” katanya.

Sementara itu, menjawab keperluan menangguhkan program hiburan, beliau berkata perkara tersebut akan dibawa kepada Kementerian Komunikasi dan Multimedia untuk dipertimbangkan.

“Difahamkan seorang artis telah positif COVID-19 dan KKM sedang menilai sama ada artis tersebut mendapat jangkitan semasa membuat persembahan ataupun mendapat jangkitan dari luar.

“Berkemungkinan besar jangkitan berlaku di luar dan bukan semasa membuat persembahan kerana rumah artis tersebut berada dalam lingkungan kawasan PKPB,” katanya.

Semalam, media melaporkan bahawa artis serba boleh Alif Satar disahkan positif COVID-19 susulan pengumuman yang dibuat oleh beliau menerusi laman sosial Instagram miliknya.

Melalui perkongsian itu, Alif menyatakan sudah menyerahkan senarai nama serta kontak rapat yang telah dikenal pasti kepada pihak KKM dan hari ini dilaporkan bahawa ibu bapanya juga disahkan positif COVID-19.

Ismail Sabri juga berkata semua aktiviti perniagaan seperti kedai serbaneka, kedai 24 jam, kedai makan, kedai runcit dan restoran dibenarkan beroperasi sehingga 12 tengah malam, berkuat kuasa esok (24 Nov. – BERNAMA