PRN Sabah: Pesakit COVID-19 Tidak Boleh Mengundi

PUTRAJAYA, 22 Sept – Pengundi yang positif COVID-19 tidak dibenarkan mengundi pada Pilihan Raya Negeri (PRN) Sabah 26 Sept ini, demikian diumumkan Menteri Kanan (Kluster Keselamatan) Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob hari ini.

Beliau berkata Mesyuarat Khas Menteri-Menteri Berkenaan Pelaksanaan Perintah Kawalan Pergerakan Pemulihan (PKPP) hari ini memuktamadkan keputusan itu bagi mengelakkan risiko jangkitan COVID-19.

“Kita telah timbang. Mereka yang positif dan sedang dirawat di hospital tidak dibenarkan mengundi. Kita tidak mahu ada kluster mengundi,” katanya pada sidang media perkembangan PKPP, di sini hari ini.

Bagi yang bergejala, mereka dibenarkan untuk mengundi dan mereka akan dibawa di tempat pengundian khas yang disediakan oleh Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR).

Ismail Sabri berkata mereka yang sedang dikuarantin turut dibenarkan mengundi, namun perlu mengemukakan permohonan kebenaran kepada Pejabat Kesihatan Daerah supaya dapat ditentukan masa dibawa keluar untuk mengundi di tempat khas yang disediakan SPR.

Sebelum ini, Ketua Menteri Sabah Datuk Seri Mohd Shafie Apdal yang juga Presiden Parti Warisan Sabah (Warisan), menyarankan SPR menyediakan ruang dan prosedur operasi standard (SOP) bagi pesakit COVID-19 mengundi pada pilihan raya itu.

Hari ini berlangsung pengundian awal bagi PRN Sabah dan seramai 16,877 individu terdiri daripada anggota polis, tentera dan pasangan mereka layak menunaikan tanggungjawab masing-masing di 55 pusat mengundi di seluruh negeri.

Sementara itu, Ismail Sabri mengingatkan semua calon dan petugas parti politik supaya mengamalkan kawalan kendiri yang ketat semasa menjalankan kempen PRN.

“Sebagai contoh kempen dari rumah ke rumah, kita tak halang tetapi kita harap jumlah dapat dikurangkan iaitu masuk ke rumah satu atau dua orang sahaja bertemu dengan pengundi,” katanya.

Bagi kempen menerusi ceramah pula, SOP asas seramai 30 orang sahaja perlu dipatuhi.

Mengenai masa yang ditetapkan SPR bagi pengundi biasa keluar mengundi pada Sabtu ini, Ismail Sabri berkata pematuhan terhadap waktu yang ditetapkan tersebut bukan syarat wajib.

“Kalau tidak dapat datang pada waktu yang ditetapkan (SPR), datang pada waktu lain masih boleh mengundi.

“Jadi jangan salah anggap bila tidak dapat keluar pada waktu yang ditetapkan (SPR), langsung tidak datang mengundi,” katanya.

Ismail Sabri menjelaskan pengundi boleh hadir mengundi pada tempoh pengundian namun mereka digalakkan datang pada waktu ditetapkan SPR yang bertujuan mengelakkan kesesakan dan mengurangkan tempoh menunggu untuk mengundi.

Menteri Pertahanan itu turut menafikan berita yang tular menerusi media sosial kononnya ‘lockdown’ akan dilaksanakan selama empat hari di tiga kampung di Semporna iaitu Kampung Air, Kampung Bangau-Bangau dan Simunul di Semporna, Sabah.

“Saya tidak pernah umumkan perkara itu. Kalau tengok dari segi logiknya tidak pernah ada ‘lockdown’ empat hari, biasanya Perintah Kawalan Pergerakan Diperketatkan (PKPD) dilaksanakan selama 14 hari. Jadi itu adalah berita palsu,” katanya.

Sementara itu dalam sidang media yang sama, Ismail Sabri berkata Kerajaan hari ini bersetuju membenarkan waktu operasi premis sukan dilanjutkan sehingga 2 pagi.

Beliau berkata perkara itu diputuskan selepas kerajaan mengambil maklum mengenai aduan operator premis perniagaan berkaitan sukan.

“Baru-baru ini, saya mengumumkan operasi premis perniagaan termasuk kedai makan dan kedai serbaneka dilanjutkan dari 12 tengah malam hingga 2 pagi. (Sedangkan) Operator perniagaan berkaitan sukan sebagai contoh, futsal, mereka sekarang kena tutup pada pukul 12 tengah malam.

“Mereka membuat aduan, ramai yang datang bermain futsal di tempat mereka selepas waktu Maghrib atau Isyak… sedangkan banyak pasukan bermain. Atas dasar itu, mesyuarat khas hari ini bersetuju aktiviti sukan juga dilanjutkan sehingga 2 pagi,” katanya.

Beliau berkata semua pihak yang terlibat sama ada pemain, pengurus premis dan mereka yang hadir masih tertakluk kepada SOP yang ditetapkan.

Mengenai operasi pematuhan PKPP, Ismail Sabri berkata 136 individu ditahan kerana ingkar arahan PKPP semalam, termasuk keluar rumah tanpa alasan munasabah di kawasan Perintah Kawalan Pergerakan Diperketatkan (PKPD) secara pentadbiran di Kedah.

Menerusi Ops Benteng pula, beliau berkata 64 pendatang tanpa izin dan seorang tekong ditahan selain lima kenderaan darat dirampas. – BERNAMA

@www.umnoonline.my

Dapatkan berita terkini UMNO terus ke Whatsapp Anda! Ikuti     Whatsapp Channel UMNO Online sekarang.