PRK DUN Chini: Pengundi Tak Terbeban Dengan Kebiasaan Baharu

PEKAN, 4 Julai – Kebiasaan baharu yang perlu dipatuhi ekoran pandemik wabak COVID-19 pada hari pengundian Pilihan Raya Kecil (PRK) Dewan Undangan Negeri (DUN) Chini dirasakan tidaklah membebankan pengundi, sebaliknya lebih memudahkan pengundi melaksanakan tanggungjawab mereka.

Pengundi yang ditemui Bernama mengakui kebiasaan baharu menjadikan proses pengundian berjalan lancar dan lebih pantas, jika hendak dibandingkan dengan pengalaman mereka mengundi pada beberapa Pilihan Raya Umum (PRU) sebelum ini.

Seorang pengundi Orang Kurang Upaya (OKU) Mohd Ali Ismail Ideris, 32, yang mengundi di Kelas Al-Quran dan Fardu Ain (KAFA) Felda Chini 3 dekat sini juga berharap beberapa pembaharuan yang dibuat pada PRK itu dapat diteruskan masa akan datang kerana ‘lebih mesra’ kepada golongan sepertinya.

“Hari ini saya datang mengikut waktu cadangan diberikan Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) dan saya tak perlu menunggu lama. Semuanya selesai dalam tempoh kurang 10 minit walaupun perlu melalui saringan suhu dan sebagainya.

“Mudah sebab sudah tahu saluran mana hendak dituju. Kalau dahulu, saya pernah menunggu selama setengah jam untuk menunggu giliran (mengundi) walaupun datang seawal jam 8 pagi kerana semua orang tiba di pusat mengundi pada waktu yang sama,” katanya kepada Bernama.

Mohd Ali Ideris yang kehilangan kaki kanan akibat kemalangan motosikal 12 tahun lalu menambah bantuan daripada kakitangan SPR amat membantu walaupun terdapat beberapa ‘aturan’ baharu pergerakan dalam pusat mengundi bagi mengelakkan pengundi bersesak di tempat sama.

Bagi warga emas Felda Chini 3, Salmah Sidek, 76, yang menggunakan kerusi roda pula berkata pengalaman mengundi pada hari ini, menjadi pengalaman baharu kepadanya sejak mula menunaikan tanggungjawab itu sejak usia 20-an.

“Mudah kerana ada orang (kakitangan SPR) tolong bantu termasuk memakaikan sarung tangan sebelum saya mengundi… kalau sebelum ini, jari dicelup ke dalam dakwat kekal selepas selesai (mengundi), tapi kali ini mereka gunakan berus untuk menyapu dakwat ke jari. Lain sikit sahaja,” katanya.

Bagi pekerja swasta, Mohd Asrul Ishak, 39, yang bertolak dari Cheras, Kuala Lumpur pada 4 pagi tadi untuk mengundi juga memuji perjalanan proses pengundian hari ini kerana ‘susunan yang cantik’ sehingga tidak ada berlaku kesesakan di mana-mana bahagian dalam pusat mengundi.

Ini, menurut Mohd Asrul termasuklah di khemah saringan suhu, ruang menunggu dan kaunter rekod kehadiran selain kehadiran anggota polis untuk mengingatkan semua pengundi supaya menjaga aspek jarakan sosial. – BERNAMA

@www.umnoonline.my

Dapatkan berita terkini UMNO terus ke Whatsapp Anda! Ikuti     Whatsapp Channel UMNO Online sekarang.