Balik Kampung Semasa Cuti Aidilfitri Tidak Dibenarkan

PUTRAJAYA, 1 Mei – Perdana Menteri Tan Sri Muhyiddin Yassin berkata orang ramai tidak dibenarkan melakukan perjalanan merentas sempadan negeri untuk balik ke kampung semasa cuti perayaan Aidilfitri.

Beliau berkata bagaimanapun perjalanan rentas negeri hanya dibenarkan untuk tujuan hadir bekerja dan pulang semula ke rumah sendiri setelah terkandas di kampung atau di tempat-tempat lain.

“Majlis-majlis sosial, kemasyarakatan dan kebudayaan yang melibatkan perhimpunan ramai seperti kenduri, rumah terbuka, majlis berbuka puasa beramai-ramai, konsert, persembahan kebudayaan, perhimpunan bulanan jabatan kerajaan dan swasta serta semua bentuk majlis perasmian dan perhimpunan adalah tidak dibenarkan,” katanya.

Beliau berkata demikian dalam perutusan khas Perdana Menteri sempena Hari Pekerja hari ini.

Selain itu Muhyiddin berkata aktiviti keagamaan seperti perarakan keagamaan, solat Jumaat dan semua aktiviti berjemaah atau berhimpun di masjid, surau dan rumah ibadat juga tidak dibenarkan buat masa ini.

Muhyiddin berkata terdapat juga beberapa perniagaan dan aktiviti yang tidak dibenarkan beroperasi antaranya panggung wayang, pusat karaoke, pusat refleksologi, pusat hiburan, kelab malam, taman tema, bazar Ramadan, bazar Aidilfitri, karnival jualan dan semua bentuk persidangan dan pameran.

Selain perniagaan, beliau berkata aktiviti sukan yang melibatkan perhimpunan ramai, sentuhan badan dan lain-lain risiko jangkitan juga tidak dibenarkan.

“Ini termasuk sukan bola sepak, ragbi, renang dan semua acara sukan indoor (dalam bangunan) dan stadium. Aktiviti sukan outdoor (luar) yang tidak melibatkan sentuhan badan dan perhimpunan ramai dibenarkan.

“Jadi, saudara saudari boleh bermain badminton atau tenis di luar tanpa penonton. Joging, kayuhan basikal, golf dan larian dalam kumpulan kecil tidak melebihi 10 orang juga dibenarkan dengan syarat anda mengamalkan jarakan sosial dan elakkan sentuhan badan,” katanya.

Muhyiddin berkata buat masa ini juga semua sekolah, kolej dan institusi pengajian tinggi masih belum dibuka.

Katanya senarai lengkap perniagaan atau aktiviti yang tidak dibenarkan boleh dirujuk di laman sesawang Majlis Keselamatan Negara (MKN) dan senarai itu juga akan disemak dari semasa ke semasa bergantung kepada perkembangan kes jangkitan COVID-19 di negara ini. – BERNAMA

@www.umnoonline.my

Dapatkan berita terkini UMNO terus ke Whatsapp Anda! Ikuti     Whatsapp Channel UMNO Online sekarang.