Isu MA63 Akan Disegerakan – Fadillah

KUALA LUMPUR, 12 Mac – Perdana Menteri Tan Sri Muhyiddin Yassin akan mengadakan pertemuan dengan Ketua Menteri Sarawak Datuk Patinggi Abang Johari Tun Openg dan Ketua Menteri Sabah Datuk Seri Mohd Shafie Apdal secepat mungkin bagi membincangkan tentang Perjanjian Malaysia 1963 (MA63).

Ketua Whip Gabungan Parti Sarawak (GPS) Datuk Seri Fadillah Yusof berkata beliau telah menyuarakan kepentingan MA63 kepada Muhyiddin pada mesyuarat Kabinet pertama semalam dan keperluan melihat kembali Perkara 1(2) dan Perkara 160 Perlembagaan Persekutuan.

“Secara prinsip perdana menteri bersetuju untuk memberi keutamaan kepada MA63 dimasukkan ke dalam Perlembagaan dan hak-hak Sabah dan Sarawak akan diberikan balik kepada negeri-negeri ini seperti dipersetujui dahulu,” katanya pada sidang media selepas mesyuarat pasca Kabinet, hari ini.

Fadillah yang juga Menteri Kerja Raya merangkap Menteri Kanan berkata dari segi pentadbiran perkara itu sudah dipersetujui dan kini tumpuan adalah kepada aspek perundangan.

Perkara 1(2) dalam Perlembagaan Persekutuan, menyentuh tentang Negeri-negeri Persekutuan termasuk Sabah dan Sarawak, manakala Perkara 160 perlembagaan yang sama pula mentakrifkan pelbagai istilah yang digunakan dalam Perlembagaan Persekutuan termasuk definisi Persekutuan itu sendiri.

Semalam, Muhyiddin berkata kerajaan bersetuju agar mesyuarat diadakan dengan Datuk Seri Dr Maximus Johnity Ongkili selaku Menteri di Jabatan Perdana Menteri (Hal Ehwal Negeri Sabah dan Sarawak) bagi membincangkan beberapa perkara seperti MA63.

Ditanya sama ada perbincangan termasuk isu royalti minyak, Fadillah berkata perkara itu akan dilihat berdasarkan Perlembagaan.

“Royalti minyak adalah sesuatu yang dijanjikan oleh kerajaan Pakatan Harapan yang sebelum ini menyatakan akan memberikan 20 peratus royalti minyak dan mengembalikan 50 peratus cukai dikutip di Sabah dan Sarawak.

“Itu janji mereka (Pakatan Harapan) dahulu. Yang itu bukan dalam konteks kerajaan Perikatan Nasional, tetapi yang penting adalah melihat kembali kepada MA63 untuk diiktiraf kerajaan Persekutuan,” katanya. – BERNAMA