Peletakan Jawatan Dr. Maszlee Undang Persoalan, Spekulasi – Khaled

KUALA LUMPUR, 7 Jan – Naib Presiden UMNO, Datuk Seri Mohamed Khaled Nordin berkata peletakan jawatan Dr. Maszlee Malik atas nasihat Perdana Menteri mengundang pelbagai persoalan, malah spekulasi.

Katanya, biar apa pun alasan dan sebab sebenar peletakan jawatan tersebut, terdapat beberapa perkara yang boleh kita pelajari daripada semua ini.

“Saya adalah salah seorang yang sering lantang mengkritik dan mengulas YB Dr. Maszlee Malik berhubung dasar dan keputusan beliau berkaitan pelajaran dan pengajian tinggi negara kita sepanjang beliau menjadi Menteri Pelajaran,” katanya dalam kenyataan media hari ini.

Jelas beliau, dalam segala ulasan dan kritikan tersebut, dua perkara yang sering utarakan adalah:

a. Pendidikan adalah perkara yang tidak boleh sesekali menjadi modal atau mangsa politik.

b. Dasar dan isu pendidikan harus diurus dengan mengambil kira pandangan serta input dari pelbagai pihak berkepentingan. Bukannya sekadar dibuat di Pejabat Menteri dan dipaksakan pelaksanaannya kepada semua pihak di bawah.

“Atas dasar itu, saya turut pernah dipelawa oleh beliau untuk berbincang dan memberikan pandangan demi bersama-sama menambah baik mana-mana polisi pendidikan yang bersesuaian, tetapi langkah tersebut tidak pernah sempat berlaku.

“Saya ingin mengucapkan selamat maju jaya kepada YB Maszlee Malik. Sebagai warga Johor, saya harap beliau bolehlah memberikan perhatian pula kepada penduduk Simpang Renggam di Johor.

“Semoga khidmat yang baik akan memberikan manfaat kepada semua pihak.”

Sehubungan itu katanya, terdapat beberapa perkara yang boleh kita pelajari daripada semua ini iaitu:

Pertama, idealisme dan pelaksanaannya adalah 2 perkara yang sangat berbeza. Dalam menjayakan sesuatu idea dan cadangan, aspek praktikaliti dan keperluan haruslah menjadi pertimbangan utama.

Kedua, raikan dan lihat juga perubahan baik dan ‘reform’ yang pernah dilakukan sebelum ini. Bukannya mengangkat diri sendiri sebagai satu-satunya pihak yang serius dan prihatin dengan perubahan.

Ketiga, pisahkan tugas kementerian yang rasmi dengan kepentingan politik serta urusan parti. Mencampur adukkan semua ini hanya akan menyukarkan pelaksanaan tanggungjawab dan amanah rakyat. – UMNO ONLINE

Oleh: Amani Farihin

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.