Peguam Negara Mesti Dipecat – Ismail Sabri

KUALA LUMPUR, 27 Sept. – Ketua Pembangkang merangkap Naib Presiden UMNO, Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob berkata adalah wajar Kerajaan Pakatan Harapan (PH) melalui Perdana Menteri untuk menasihati YDP Agong agar Peguam Negara dipecat dan ditamatkan perkhidmatan atau Peguam Negara segera meletak jawatan setelah mengetahui keputusan inkues hari ini.

Ini kerana katanya, ianya bertentangan dengan kenyataan yang pernah dikeluarkan ketika proses perbicaraan inkues berlangsung dan kegagalannya melakukan tugas sebagai seorang Peguam Negara.

“Kekhuatiran saya adalah tentang pendakwaan terhadap pembunuh Adib. Mampukah Peguam Negara bersikap berkecuali?

“Ini disebabkan sikap prejudis dan tidak berkecuali di dalam kes ini yang ditunjukkan sejak awal kes berlangsung termasuk ketika dan sepanjang perbicaraan. Peguam Negara telah prejudis sejak awal,” katanya dalam kenyataan media hari ini.

Oleh itu soal beliau, bagaimana beliau boleh bersikap berkecuali lagi?

“Dari sebab itu, saya melihat Peguam Negara tidak lagi boleh terlibat dalam kes ini. Peguam Negara telah tidak menunjukkan sikap profesional beliau semasa mengedalikan kes inkues ini malah telah memalukan Institusi Jabatan Peguam Negara dan Jawatan Peguam Negara itu sendiri dan seterusnya Kominiti Perundangan seluruh Malaysia.”

Katanya, hari ini Mahkamah Koroner, Rofiah Mohamad telah memberikan keadilan kepada kematian Mohamad Adib Mohd Kasim Ahli Bomba yang cedera parah dalam rusuhan Kuil Sri Maha Mariamman, USJ 25, Subang Jaya pada 27 November tahun lalu dan meninggal dunia pada 17 Disember 2018 di Institut Jantung Negara selepas 21 hari dirawat.

“Dalam pada itu , saya ingin menzahirkan rasa tahniah dan syabas kepada Hakim Mahkamah Koroner Yang Arif Rofiah Mohamad kerana membuat satu keputusan yang tepat dan keputusan ini boleh dikatakan keputusan terbaik dalam beberapa sudut termasuk dalam sudut keamanan dan keselamatan negara.

“Jelas mahkamah telah menegakkan keadilan tanpa rasa takut dan jelas bebas dari pengaruh Peguam Negara berdasarkan affidavit terdahulu yang mana Peguam Negara telah membuat satu keputusan pra matang yang menyatakan kematian Adib bukan sebab dipukul.

“Sudah pasti selama 41 hari perbicaraan itu merupakan masa yang cukup mencabar buat seorang Hakim yang memerlukan penelitian yang adil dan tidak dipengaruhi oleh mana-mana pihak.”

Tegas beliau, keadilan telah ditegakkan, kedaulatan undang-undang telah dijulang.

“Akhirnya terjawab segala polemik punca kematian Adib. Proses inkues selama 41 hari telah mendapati perkara pokok dalam punca kematian Adib iaitu Kematian Adib berpunca dari ‘lung chest trauma’ dialami Muhammad Adib disebabkan arwah telah ditarik keluar van unit bantuan perkhidmatan kecemasan (EMRS).

“Perbicaraan Inkues hanyalah untuk mencari punca kepada kematian.Jauh lebih penting ialah untuk menghukum pelaku atau pembunuh yang menyebabkan kematian Adib.”

Oleh itu katanya, sekali lagi kita mengharapkan pihak polis menyegerakan siasatan terhadap pelaku-pelaku yang terlibat dan segera untuk tindakan seterusnya mengheret mereka ke mahkamah.

“PDRM juga perlu menyiasat para penghasut yang menyemarakkan keadaan perusuh ketika insiden yang berlaku di kuil pada malam Adib dipukul tanpa rasa takut walaupun mereka terdiri daripada orang-orang kenamaan samaada Exco Kerajaan Negeri mahupun menteri.

“Walau keputusan hari ini merupakan satu berita gembira buat keluarga Adib dan seluruh rakyat Malaysia tetapi harus diingat bahawa proses keadilan untuk Adib masih tertangguh.

Keadilan sebenar adalah apabila mereka yang bertanggungjawab mendapat balasan yang setimpal dengan berbuatan mereka,” katanya lagi yang juga Ahli Parlimen Bera. – UMNO ONLINE

@www.umnoonline.my

Dapatkan berita terkini UMNO terus ke Whatsapp Anda! Ikuti     Whatsapp Channel UMNO Online sekarang.