Syukuri Kemerdekaan, Amanah Yang Perlu Dipelihara – Ahmad Zahid


KUALA LUMPUR, 30 Ogos – Esok, 31 Ogos adalah tarikh kemerdekaan negara yang ke-62 setelah perjuangan kemerdekaan berjaya dilaksanakan secara aman pada tahun 1957.

Selaras itu, Presiden UMNO, Datuk Seri Dr Ahmad Zahid Hamidi mengajak agar kemerdekaan yang telah dikecapi sejak sekian lama ini disyukuri.

“Kemerdekaan yang dikecapi sejak 1957 adalah anugerah Ilahi yang sewajarnya disyukuri. Ia satu amanah yang perlu dipelihara dengan penuh kewaspadaan,” katanya yang juga Ahli Parlimen Bagan Datuk dalam kenyataan pendek menerusi Facebook beliau, hari ini.

Malaysia yang dahulunya Tanah Melayu mendapat kemerdekaan daripada penjajahan British (1826-1957), yang diselang-seli dengan penjajahan oleh Jepun (1941-1942) dengan perjuangan berterusan oleh rakyat termasuklah UMNO.

Perjuangan UMNO menuntut kemerdekaan kemudiannya disertai MCA pada 1953 dan seterusnya MIC (1954) yang membentuk perikatan tiga kaum terbesar di Tanah Melayu. Gerakan ini menjadikan usaha menuntut kemerdekaan lebih lancar. – UMNO ONLINE

@www.umnoonline.my

Dapatkan berita terkini UMNO terus ke Whatsapp Anda! Ikuti     Whatsapp Channel UMNO Online sekarang.