BN Tolak ICERD Kerana Bertentangan Dengan Perlembagaan Dan Kontrak Sosial


KUALA LUMPUR, 21 Nov – Jika ramai masih tidak boleh menerima ratifikasi ICERD dan ketegasan kerajaan Pakatan Harapan (PH) untuk menandatanganinya telah mencetus keresahan dan kemarahan ramai rakyat Malaysia, maka keputusan untuk meratifikasinya patut dihentikan, tegas bekas Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak.

Katanya, ketika pentadbiran Barisan Nasional (BN), satu jawatankuasa pernah ditubuhkan iaitu Jawatankuasa Teknikal ICERD di Jabatan Perpaduan dan Integriti Nasional di bawah jabatan Perdana Menteri pada tahun 2011 yang tugasnya ialah untuk mengkaji akan kesesuaian dan kesediaan Malaysia bagi meratifikasi atau menandatangani konvensyen ICERD.

Jelasnya, kajian juga dilakukan sekali lagi pada tahun 2015.

“Hasil dari kajian-kajian itu, kerajaan BN berpendirian untuk tidak meneruskannya kerana ia bertentangan dengan perlembagaan negara dan kontrak sosial yang dicapai semasa pertubuhan negara. Kedua-duanya ini adalah tiang asas kepada negara.

“Kita berpendapat ianya masih belum sampai masa dan masih lagi tidak sesuai untuk negara meratifikasi ICERD,” katanya dalam kenyataan menerusi laman facebooknya semalam.

Justeru, jelasnya kerajaan BN tidak pernah memutuskan ataupun mengumumkan akan menandatangani ICERD.

“Malah, tanpa ICERD, kerajaan BN masih dapat menjaga kepentingan dan hak-hak semua kaum di negara kita ini.

“Kita masih boleh memastikan keadilan dan keseimbangan dalam perkongsian kekayaan negara dan memastikan usaha itu bersifat inklusif untuk semua.”

Sehubungan itu, beliau berpendapat buat masa ini, adalah lebih baik dan lebih afdal untuk kerajaan PH memberi tumpuan kepada ekonomi yang semakin menurun serta tenat daripada meneruskan usaha untuk ratifikasi ICERD.

“Ekonomi yang tidak baik akan menyumbang kepada keresahan dan kemarahan masyarakat dan bakal mencetuskan kejadian yang tidak diingini.

“Kementerian Perpaduan sepatutnya membina perpaduan dan bukan memecahkan perpaduan dan harmoni kita.

“Saya juga minta rakyat Malaysia untuk bersabar dan perlu meletakkan perpaduan kita sebagai keutamaan agar kita dapat kekalkan keharmonian yang kita miliki hari ini,” katanya lagi yang juga Ahli Parlimen Pekan. – MediaUMNO