Categories: Berita Lain

Parlimen: Isu Kenaikan Harga Barang Dibangkitkan Hari Ini

KUALA LUMPUR, 7 Dis – Isu berkaitan kenaikan harga barang keperluan asas yang dialami rakyat ketika ini dijangka menjadi tumpuan pada persidangan Dewan Rakyat hari ini.

Menurut Aturan Urusan Mesyuarat dalam laman sesawang Parlimen, pertanyaan itu diajukan Datuk Seri Anwar Ibrahim (PH-Port Dickson) kepada Perdana Menteri pada Waktu Pertanyaan Menteri.

Anwar ingin tahu mengenai tindakan segera dan langkah efektif bagi jangka pendek, sederhana dan panjang yang akan diambil Majlis Tindakan Kos Sara Hidup dalam menangani isu kenaikan harga barangan.

Pada sesi sama, Perdana Menteri turut diminta menyatakan tindakan diambil kerajaan agar umat Islam di negara ini tidak tertinggal dalam menyahut hasrat Gagasan Keluarga Malaysia yang dilancarkan pada 23 Okt lepas.

Soalan itu diajukan Abdul Latiff Abdul Rahman (PAS-Kuala Krai) yang turut ingin tahu sama ada gagasan itu membantu usahawan Muslim yang terkesan akibat COVID-19 dalam tempoh 100 hari.

Selain itu, Sivakumar Varatharaju Naidu (PH-Batu Gajah) bertanya kepada Menteri Perpaduan Negara mengenai prosedur operasi standard (SOP) yang dirangka bagi sambutan Hari Thaipusam pada 18 Jan 2022 supaya pihak kuil terlibat serta penganut Hindu boleh membuat persediaan awal untuk sambutan perayaan itu.

Turut dijangka menjadi tumpuan pada sesi soal jawab, adalah soalan sama ada kerajaan berhasrat memberikan kuasa pendakwaan kepada penguat kuasa seperti Jabatan Alam Sekitar supaya tindakan dapat terus diambil terhadap pihak yang mencemari sungai dan udara.

Sementara itu, Datuk Seri Dr Shamsul Anuar Nasarah (BN-Lenggong) memohon penjelasan berhubung langkah kerajaan bagi meningkatkan pendapatan isi rumah khususnya golongan B40, namun dalam masa sama mengurangkan kebergantungan secara langsung terhadap bantuan tunai semata-mata.

Selesai sesi itu, Dewan Rakyat diteruskan dengan perbahasan Rang Undang-undang Perbekalan 2022 di peringkat Jawatankuasa.

Dewan Rakyat bersidang hingga 16 Dis ini. – BERNAMA

Recent Posts

PM Ismail Sabri Ucap Takziah Kepada Keluarga Bekas Yang Dipertua Negeri Sarawak

KUALA LUMPUR, 29 Jan - Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob mengucapkan takziah kepada seluruh ahli…

4 jam lalu ago

Parti Yang Cuba Ciplak UMNO Kini Bergelut Defisit Keyakinan

KUALA LUMPUR, 29 Jan – Presiden UMNO, Datuk Seri Dr Ahmad Zahid Hamidi menegaskan bahawa…

4 jam lalu ago

Gelarlah Apa Pun UMNO Tetap Bangkit – Mohamad Hasan

KUALA LUMPUR, 29 Jan – Timbalan Presiden UMNO, Datuk Seri Mohamad Hasan menegaskan UMNO tetap…

5 jam lalu ago

PRN Johor: Kita Mesti Berhenti Berpura-Pura

1. Saya mengikut laporan FMT bertarikh 28 Januari 2022 yang memetik ulasan oleh Tan Sri…

7 jam lalu ago

Bekas TYT Sarawak Tun Salahuddin Meninggal Dunia

KUCHING, 28 Jan - Bekas Yang Dipertua Negeri Sarawak Tun Abang Muhammad Salahuddin Abang Barieng,…

8 jam lalu ago

PRN Johor: BN Tekad Perkukuh Kedudukan, Mohamad Hasan Dilantik Pengarah, Hasni Ketua Penyelaras

KUALA LUMPUR, 29 Jan – Barisan Nasional (BN) bertekad untuk terus mempertahan dan mengemas kini…

10 jam lalu ago