Categories: Berita Lain

Tindakan UMNO Tidak Setuju Pelaksanaan Darurat Adalah Tepat – Noor Hariri

KUALA LUMPUR, 27 Julai – Ketua Pergerakan Pemuda UMNO Negeri Kelantan Noor Hariri Mohamed Noor menyifatkan tindakan UMNO yang tidak pernah bersetuju dengan pelaksanaan darurat sebelum ini adalah tepat.

Katanya ini kerana darurat yang dibuat telah gagal dimanfaatkan oleh kerajaan untuk kepentingan rakyat malah telah membuatkan ekonomi merudum sehingga memberi kesan kepada pelabur asing.

“Kerajaan perlu memberi penjelasan secara terperinci dan tepat bagi memberikan kefahaman kepada semua rakyat tentang pembatalan Ordinan Darurat ini,” katanya menerusi satu kenyataan media.

Jelas beliau lagi ada juga dakwaan daripada sesetengah pihak bahawa pembatalan Ordinan Darurat ini masih lagi belum mendapat perkenan Yang di-Pertuan Agong (YDPA).

“Sekiranya terbukti pembatalan Ordinan Darurat ini belum mendapat perkenan YDPA, kami dengan ini mendesak agar menteri bertanggungjawab untuk dirujuk ke Jawatankuasa Hak dan Kebebasan Parlimen dan dikenakan hukuman yang tegas dan setimpal kerana mengelirukan Dewan Rakyat.

“Kerajaan tidak boleh memperlakukan YDPA sedemikian rupa. Setiap butiran pembatalan Ordinan Darurat ini semestinya perlu dipersembahkan dan mendapat perkenan YDPA.

“YDPA bukan seperti rubber stamp yang akan menurut segala kemahuan kerajaan sekiranya ianya melibatkan kepentingan rakyat,” tegas beliau.

Noor Hariri turut sependapat dengan Pergerakan Pemuda UMNO Malaysia Datuk Dr Asyraf Wajdi Dusuki bahawa ternyata darurat adalah dasar kerajaan yang gagal dan sia-sia.

“Kegagalan yang paling nyata sekali adalah kes semakin meningkat dalam tempoh darurat dilaksanakan,” ujar beliau. – UMNO Online

Recent Posts

Takut Bayang-Bayang Sendiri… Ada Pihak Cemas Kebangkitan BN – Zahid

KUALA LUMPUR, 7 Dis – Presiden UMNO, Datuk Seri Dr Ahmad Zahid Hamidi berpandangan keputusan…

43 min lalu ago

RKMAT Bukit Jalil Kejayaan Aspirasi Keluarga Malaysia 100 Hari MINDEF

KUALA LUMPUR, 7 Dis - Pelancaran Rumah Keluarga Malaysia Angkatan Tentera (RKMAT) di Taman LTAT…

1 jam lalu ago

KPT Hasilkan 50,000 Usahawan Sepanjang 2020 – Noraini

KUALA LUMPUR, 7 Dis - Kementerian Pengajian Tinggi (KPT) menghasilkan hampir 50,000 usahawan dalam kalangan…

1 jam lalu ago

Kemampuan Malaysia Manfaatkan Teknologi Baharu Penting Bagi Pemulihan, Daya Tahan

JOHOR BAHRU, 7 Dis - Kemampuan Malaysia untuk memanfaatkan teknologi baharu berperanan penting dalam memastikan…

1 jam lalu ago

Perarakan Kavadi, Chingay Tidak Dibenarkan – Halimah

KUALA LUMPUR, 7 Dis - Semua perarakan perayaan termasuk perarakan kavadi bagi perayaan Thaipusam dan…

1 jam lalu ago