UMNO Tak Tuntut MAGERAN, UMNO Tuntut 5 Perkara Utama Untuk Rakyat

PELIK juga apabila Pejabat Perdana Menteri sendiri tampil buat perutusan bantahan terhadap cadangan menubuhkan Majlis Gerakan Negara (MAGERAN) untuk ganti kerajaan.

Tidak pernah dengar pula mana-mana parti utama tuntut MAGERAN!

Kalau di pihak UMNO, yang pasti kepimpinan setakat ini secara konsisten hanya tuntut lima perkara utama untuk rakyat:

(1) DARURAT ditamatkan dan tidak diteruskan selepas 1 Ogos 2021 ini kerana selama hampir 6 bulan ternyata tidak mengurangkan kes COVID-19 kepada dua angka.

(2) Manfaatkan Kuasa Darurat di bawah Ordinan Darurat yang ada, untuk bantu rakyat termasuk arah bank tawar Moratorium tanpa caj/faedah tambahan.

(3) Manfaatkan Kuasa Darurat di bawah Ordinan Darurat yang ada, untuk kawal harga barang dan bantu rakyat dengan pelbagai bantuan termasuk i-Sinar 2.0 dan i-Lestari 2.0

(4) Manfaatkan Kuasa Darurat di bawah Ordinan Darurat yang ada, untuk buat ‘TOTAL LOCKDOWN’ secara total bukan separa masak.

(5) Buka Parlimen untuk pertahankan semangat dan prinsip demokrasi agar ada akauntabiliti terhadap segala keputusan kerajaan seperti perbelanjaan wang rakyat, penggunaan Kumpulan Wang Amanah, pengurusan COVID-19, proses imunisasi dan vaksinasi termasuk aspek perolehan dan kontrak-kontrak pembelian vaksin dan lain-lain.

UMNO sebagai sebuah parti, walaupun sebahagian Ahli-ahli Parlimen berada dalam kerajaan sementara Perikatan Nasional, tidak pernah bersetuju bahkan tidak langsung dirujuk mengenai PROKLAMASI DARURAT. Malah, alasan DARURAT kerana hendak menangani COVID-19 juga turut diragui.

Sebab itulah, lima tuntutan di atas secara konsisten diperjuangkan UMNO agar tempoh Darurat yang berkuat-kuasa dimanfaatkan sepenuhnya untuk kerajaan menggunakan kuasa di bawah Ordinan Darurat (Kuasa-Kuasa Perlu) 2021 untuk bantu rakyat.

UMNO tidak pernah menuntut MAGERAN ditubuhkan yang pastinya bertentangan dengan pendirian yang diputuskan setakat ini untuk DARURAT ditamatkan atau tidak diteruskan selepas 1 Ogos 2021! – UMNO ONLINE

Datuk Dr Asyraf Wajdi Dusuki
Ketua Pergerakan Pemuda UMNO Malaysia

Recent Posts

Dunia Seni Negara Kehilangan Sebutir Bintang – PM Ismail Sabri

KUALA LUMPUR, 24 Okt - Perdana Menteri Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob menyifatkan dunia seni…

23 min lalu ago

PRN: PPBM Jadi Pemecah Undi, Bukan UMNO – Ahmad Maslan

TANGGA BATU, 24 Okt - Setiausaha Agung UMNO, Datuk Seri Ahmad Maslan berpandangan Parti Pribumi…

32 min lalu ago

Nasib Khairul Terbela, UMNO Gombak Tampil Membantu Azmin Pula Lepas Tangan

KUALA LUMPUR, 24 Okt – Nasib yang menimpa keluarga Khairul Anuar Yaakob bersama isterinya serta…

35 min lalu ago